Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Türk ve Kürtler... Ortak gelecek

Bilgesam'ın "Terörle Mücadelede Toplumsal Algılar" isimli araştırması, yoğun terör eylemlerine rağmen, Türklerin ve Kürtlerin birlikte yaşama kararlılığını ortaya koyuyor.
Türklerle Kürtlerin, Türkiye toprakları üzerinde ortak bir geleceği var mı? Türklerin % 70'i, Kürtlerin ise % 90'ı "Evet, var" cevabını veriyor. Bu durum, birlikte yaşamaya devam konusunda Kürtlerin daha istekli olduğunu da gösteriyor. Türklerin % 13.3'ü "Bir Kürt ile evlilik yoluyla akraba olmayı isterim"; % 10.7'si "Aynı apartmanda komşu olmayı isterim" derken, Kürtlerin % 66.7'si Türklerle evlilik yoluyla akraba olmayı, % 11.1'i aynı apartmanda yaşamayı arzu ediyor.
Türklerin % 51.7'si, Kürtlerle beraber yaşama konusunda hiçbir önyargısının ya da arzusunun olmadığını belirtiyor. (Bu konuda tarafsız davrandığını belli ediyor.) Buna mukabil, radikal bir cevapla, birlikte yaşamayı tamamen reddeden Türkler de var: "Türkiye'de birlikte yaşamayı istemiyorum" % 15.8; "Aynı mahallede yaşamayı ve oturmayı istemiyorum" % 8.6. Kürtlere baktığımızda, "Türklerle birlikte yaşamak istemiyorum" diyenler % 1.8, "Aynı mahallede oturmak istemiyorum" diyenler ise % 0.6'da kalıyor.
Hem Türkler, hem Kürtler % 90'ın üzerinde bir oranla "Türk bayrağı benim bayrağımdır; İstiklâl Marşı benim marşımdır" cevabını veriyor.

***
Müşterek yaşama iradesinin zedelenmemiş olması çok önemli. Ama bazı konularda farklı bakış açıları mevcut. Meselâ hükümetin PKK ve Öcalan'la görüşmeler yapmasını Kürtlerin % 53'ü desteklerken, Türklerin sadece % 13.5'i onaylıyor. "Bölgedeki operasyonlar devam etmelidir" diyen Türklerin oranı % 93.7; Kürtlerinki % 64. Sınır ötesi operasyon isteyen Türkler % 87, Kürtler % 62. "Verilen mevcut haklar yeterlidir" diyen Türkler % 79.1, Kürtler % 31.9. Kürtlerin % 33.5'i eşit yurttaşlık hakkı talep ediyor. Demokratik özerklik isteyen Kürtlerin oranı % 11.9'da; federatif yapı diyenlerin oranı % 5.7'de; bağımsızlık talep edenlerin oranı ise sadece % 2.3 seviyesinde kalıyor.
Yarınlara dair umut veren güzel bir araştırma.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA