Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Anlamlı bir açılış

Uzun yıllar, laiklik adına, dini söylem hayatımızdan tamamen dışlandı. AK Parti iktidarıyla birlikte yavaş yavaş normale döndük. Bu açıdan Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün temelinin duayla atılması yerinde bir tercih oldu. Maneviyatı yüksek, daha sahici bir tören gerçekleşti.
Açılışlarda Erdoğan'ın "Ya Allah Bismillah" diye kurdele kesmesi, bir süredir tartışılıyor. "Laik bir ülke değil miyiz?" sorusu soruluyor. Oysa laiklik dinsizlik değil ve Başbakan resmi törende dahi olsa, arzu ettiği şekilde davranabilir. ABD Başkanları, ister İncil'e, ister anayasaya ellerini basarak yemin ediyorlar. Meselâ Obama, eski başkanlardan Abraham Lincoln ile Martin Luther King'in kullandığı İncil'e el bastı ve sonunda "Allah yardımcım olsun" diye yeminini tamamladı.
Tabii bu arada ilk Meclisimizin yöresel ve dini kıyafetleriyle ülkenin dört bir yanından gelen parlamenterlerin dualarıyla açıldığını unutmayalım.
Gene ABD'den bir örnek. Temsilciler Meclisi 1789'dan beri duayla açılıyor; yalnız bu dualar her yıl farklı dinden bir görevliye yaptırılıyor. Meselâ, 2010'da bir Türk/Müslüman (İmam Abdullah Antepli) açılış duasını yaptı: "Allah'ım, karar alıcıları merhamet ve şefkatini dağıtmak için elçi yap. Onları açık yüreklilik ve insanlıkla kutsa. İnsanoğlunun yaşam kalitesini arttırmaları için, kalp ve zihinlerini tutku ve kararlılıkla doldur. Yoksulluk, cehalet, ırkçılık ve nefretin ülke ve yeryüzünden silinmesi için gösterdikleri çabaları başarılı kıl. Onları barış yapan, köprüler kuran ve şifa veren insanlar haline getir."
Laiklikte dikkat edilecek husus, devletin dinlere karşı eşit mesafede kalması. Bu yüzden Kongre'de farklı dinlere mensup insanlar açılış için görevlendiriliyor. Buna mukabil Başkan yemin ederken kişisel tercihini kullanıp İncil'e el basabiliyor; tıpkı mahkemelerde olduğu gibi.
Atılan adımları maneviyatla zenginleştirmek bizi başarılı sonuçlara ulaştırır. En azından inançlı insanlar böyle düşünür ve manevi âlem onları gayrete getirir.
Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün temel atma töreni, üstelik İstanbul'un fethine de denk geldiği için çok anlamlıydı. Ülkeye hayırlı uğurlu olsun.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA