Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Pera Palas Oteli'nin asansörü tadilatla değişmeyecek!

Restorasyonu başlayan Pera Palas Oteli'nin içindeki Türkiye'nin en eski ve ilk asansörünün tadilatı ve asansörün üreticisi olup da tadilat için tercih edilmeyen Schindler'den bir önceki yazımda söz etmiştim.
Birinci dereceden tarihi eser olan Pera Palas'ın içindeki asansörün de son derece önemli olduğu ortada.
Schindler Türkiye Genel Müdürü Mete Zadil, ekiplerinin Şadan Kalkavan ile görüştüğünü ancak bir neticeye ulaşamadıklarını söylemişti bana.
Pera Palas Oteli adına bana ulaşan Beşiktaş Deniz ve Turizm Yatırımları Yönetim Kurul Üyesi Yavuz Kalkavan; elektronik posta mesajında, binadaki tüm restorasyon işlerinin Anıtlar Kurulu'nun denetimi ve onayı ile yürüdüğünü vurgulamış ve tarihi asansörün oteldeki en önemli unsurlardan biri olduğunu ve hiçbir şekilde yapısının ve tasarımının değiştirilmesinin mümkün olmadığını söylemiş.
Sevindiğimi söyleyeyim. Ne de olsa biz bu ülkede değiştirmeyiz deyip, kaşla göz arasında pek çok tarihi detayı değiştirilen projeleri bugüne kadar çok gördük. Ama görüyorum ki Kalkavanlar özellikle bu konuda hassas davranıyor. Hatta öyle ki Pera Palas projesinde görev alan uzman akademik kadroyu ve detayları Pera Palas'ın internet sitesinde de detaylı olarak yayınlıyorlarmış.
Öğreniyorum ki asansörün mekanizması tam 117 yıllık. Kalkavanlar bu asansörü üreten firmanın yenilemesini istememiş, diğer firmalarla da görüşmüş. Kalkavan, "Neticede Schindler yerine bir başka firma teknik olarak bizleri daha fazla tatmin etti ve tercih edildi" diyor.
Yavuz Kalkavan, bir önceki yazımda Schindler firması yetkilileri ile görüşmediklerimi yazdığını söylemiş ama sanırım gözünden kaçmış, çünkü görüştüklerini ancak bir netice alamadıklarını yazmıştım ben.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA