Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

ABD'den en sıcak haberi Muhtar Kent'ten aldık

Coca-Cola CEO'su Muhtar Kent'i dinlemek üzere toplantı salonuna yöneldiğimde, CEO Club Başkanı Akın Öngör, Koç Holding'ten Akın Öngör ve Koç Bilgi Grubu Genel Müdürü Mehmet Nalbantoğlu'nun ayakta sohbet ediyorlardı.
Her ne kadar kendisi de ABD ekonomisini izlese de Ali Koç özellikle ABD'li doğrudan tüketiciye dokunan Coco-Cola'nın başkanının izlenimlerini merak ediyordu. O nedenle ard arda sorular yöneltiyordu.

İşsizlik aynı noktada!
Mesela Ali Koç birkaç hafta önce New York'a bir iş seyahati yapmıştı ve mağazaların durumuna bakınca krizin geçmekte olduğu ya da söylendiği kadar artık derin olmadığını düşünüyordu. Kent ise farklı düşünüyordu. Muhtar Kent, 'Pek öyle değil, New York asla ABD değil. O nedenle gösterge olamaz' diyerek Amerikalıların hala alışveriş yapmaya çekindiği ve gelecekleri konusunda müthiş endişeli olduklarını söyledi.
Evet gelirleri eski seviyelerine gelmişti yani yatırımları daha önce belki yüzde 80 geriye gitmişti, şimdi yüzde 20'lere kadar toparlamıştı. Ama Kent, 'Ben hala bir kişinin dahi yeni işe alındığını duymadım' diyerek işsizliğin hala aynı noktalarda olduğunu vurguluyordu. Hala restoranların cirosu çok kötüydü, hâlâ kimse alışveriş yapmıyordu.

Hiç ev değiştirmeyen kim?

Başka alanlarda bir toparlanma oluyordu. Bunun sebebi de nüfus artışıydı. ABD'de her yıl 1.2 milyon yeni hane kuruluyordu. Bunu kriz dahi engellememişti ve 90 milyon Afrika kökenli ABD'li, Latin Amerikalı nüfus ABD'yi hareketlendiriyordu.
Bu arada Muhtar Kent, anlayış değiştirmesi gereken ABD'ye en iyi örnek olacak kişinin ise tanınmış milyarder Warren Buffet olduğunu düşünüyordu. Bir gün Buffet'ı evinde ziyaret eden Muhtar Kent'in anlattığı anekdot şöyle:
"Buffet'ın evine gittiğim gün bana dönüp, 'Bak bu benim evim' dedi, sonra da pencereden daha büyük bir başka evi gösterdi ve 'Evet o ev çok daha büyük ve benim arkadaşımın. Tek bir evim var ve 40 yıldır aynı evde oturuyorum. Birden fazla evim olsaydı emlak işi yapardım. Arabamı da yeni değiştirdim.'

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA