Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Durduramazsınız!..

Öncelikle temel prensiplerin altını çizelim; Nasıl ki arkadaşınıza iş önermek suç değilse, bunu sosyal medya aracılığıyla yapmak da suç olamaz.
Kendi sosyal çevrenizde dolaşıp, "ben işçi arıyorum" duyurusu yapmak, eşinize dostunuza "ben iş arıyorum" demek kadar doğal bir hak...
Yasaların "şekli olarak" buna karşı çıkması ise, yasal ama artık işlevini yitirmiş kurumların, kendi varlık sebeplerinin tehdit altında olmasından kaynaklanıyor.
Söz konusu Facebook ise, 23 milyonluk iş ve işçi bulma kurumundan söz ediyoruz demektir.
Söz konusu Twitter ise; ister iş arasın ister işçi arasın, 4.5 milyon insana "140 karakterlik" mesajınla ulaşabilme imkanın var.
Söz konusu MSN ise, 28 milyonluk bu cemaatin iş veya işçi aradığını bilmesi, birkaç tuşa bakar.
Bilgi ve iletişim teknolojilerinin sağladığı bu imkân, iş veya işçi arama gibi hayati bir konuda "eşsiz açılımlar" sağlamış bulunuyor.
İŞ-KUR'un önceki versiyonu, iş bulmayı; Almanya'ya gurbetçi gönderme olarak algılıyordu. Şimdi ise daha modern bir yaklaşımla, niteliksiz işsizlere beceri kazandırarak iş arama tanımına geldik. Fakat Türkiye genelindeki yaygın örgütlenmesine rağmen, insanların bu kurum aracılığıyla iş veya işçi bulma imkânı neredeyse sıfır.
Kariyer sitelerini de zaten İŞ-KUR'un bu zaafı var etti. Kapı kapı dolaşıp özgeçmiş bırakmak yerine, bilişim sayesinde bunları sitelerde toplamak yaygınlaştı. Fakat bu siteler bekleneni vermeyince, ortalık "özgeçmiş mezarlıkları" ile doldu taştı. Hatta bırakılan özgeçmişleri kendisine "sermaye" yapıp, bu bilgileri satarak geçinen uyanıklar türedi. Bugün sosyal medya, her insanı, dünya çapında yayıncı fakat şöhreti "kendi sosyal çevresi" ile sınırlı hale getirince, işçi veya iş aramak da bu alanlara kaymış oldu.
Sosyal medyayı kullanarak sanal istihdam büroları benzeri ticari faaliyetleri düzenlemek, tabii ki gereklidir. Fakat bu yeni mecranın dinamiğini bilmeden kendine stajyer arayana dahi ceza vermeye kalkmak, sanal dünyanın ruhunu kavramamaktır. Mesela cep telefonumdaki yüzlerce arkadaşıma "iş arıyorum" demek ne kadar suç olabilir?
Ya da sosyal ağ üzerinden kendi dostlarıma "eleman ihtiyacımı" bildirmenin nesi yanlış?
Bu teknolojileri kullanarak iş yapanları vergilendirmekle sosyal ağlar üzerinden kendisine iş veya işçi arayanları karıştırmayın lütfen.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA