Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Eşiği atlamak ya da tenekeci kalmak

Ben okuma yazma bilmeyen bir babanın, lise mezunu oğluyum ve şimdi bana fahri doktora onuru veriyorsunuz...
Bu sözler Tosyalı Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı'ya ait. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi'ndeki törende cübbe giyerken annesini de sahneye çağırıyor:
"Bütün başarılarımın arkasındaki varlığım" dediği...
Fuat Tosyalı'nın sanayici serüveninin belgeselinde annesi Hacı Pervin Tosyalı'nın şu sözü kayda değer:
"Uyurken çocuklarımın üzerine güneş doğmadı..." Fuat Bey teşekkür konuşmasında "işin sırrı çalışmak" derken gerek şartı da tanımlıyor: "Babamın tenekeci dükkânında başlayan mücadele bugün 3 kıtada 80 ülkede 10 bin istihdamlı sanayiye dönüştü. Ben eşiği, büyük resmi görerek aştım. Tenekeciliğe devam etmek yerine dönüşümü yakaladım."
MÜSİAD Başkanı Nail Olpak ve meslektaşım Vahap Munyar ile birlikte Osmaniye'ye uçarken Fuat Tosyalı bu kentteki yatırım öyküsünü özetliyor:
"9 yılda 1.7 milyar $'lık yatırım yaptık.

Osmaniye'nin Toprakkale ilçesinde 2003-2007 döneminde Kaymakam olan İskender Yönden, ailemizin İskenderun'daki yatırımlarını yakın izlemeye aldı. 2006'da aradı ve "sizi Toprakkale'ye de yatırıma bekliyoruz" dedi.
Tosyalı, Kaymakam Yönden'in bu davetini ilk aşamada geçiştirdi ancak Yönden işin peşini bırakmadı; derken Holding CEO'su Suhat Korkmaz devreye girince Toprakkale'ye gidildi.
Yönden "yatırım için ne kadar arsa lazım" diye sorunca Tosyalı "200 dönüm isteriz" deyiverdi.
Arsa tahsisi kısa sürede gerçekleşti, bu kez Osmaniyeliler de Tosyalı'yı sıkıştırmaya başladı:
"Bu arsaya ne tür yatırım yapacaksınız?" Yine geçiştirme amaçlı yanıt verdi: "Spiral boru fabrikası kuracağız." Kaymakam Yönden, Toprakkale'den ayrıldıktan sonra Tosyalı Holding, Osmaniye yatırımını gündemine aldı. Bu kez, organize sanayi bölgesi müteşebbis heyeti Tosyalı Holding'i oyalamaya başladı.
Fuat Tosyalı tam vazgeçmek üzereyken izinler çıktı, Osmaniye'nin Toprakkale ilçesindeki ilk yatırımına 2008 Nisan'ında başladı.
"Kaymakam Yönden'in ısrarıyla Osmaniye'ye ilk adımı attık. Bu sefer, kirlilik oluşacak şüphesiyle karşı çıkanlar oldu. Şu anda Osmaniye'deki yatırım alanımız 2 milyon metrekareyi bulmuş durumda." Törenden sonra TANAP'a 470 kilometrelik boru hattının son partisinin teslimine tanık olduk. Tosyalı, 250 bin metrekarelik o fabrikayla ilgili şu iddiayı ortaya koydu: "Dünyada sektörün en küçük karbon ayak izine sahip boru fabrikası bizimki." Fahri doktora töreni sonrası MÜSİAD Başkanı Nail Olpak, Tosyalı'nın Cezayir yatırımındaki ortağı Alp Topçuoğlu'nun da yer aldığı ekiple deneme üretimine geçen Tosyalı-Toyo tesislerini gezdik. Fuat Tosyalı, Japon ortakları Toyo ile birlikte 650 milyon $'lık yatırım yaptıkları tesisin önemini anlatıyor: "Toyo, teneke ambalajı dünyada ilk geliştiren şirket. Burada, 10 mikronluk, yani kâğıt peçeteden daha ince ambalaj tenekesi üreteceğiz." Fabrika 15 Nisan 2017'de seri üretime geçince Türkiye'nin teneke ambalajdaki 200 milyon $'lık ithalatına gerek kalmayacak, ayrıca yılda 200 milyon $'lık ihracat söz konusu.
Peki ya teşvik? Fuat Bey cevaplandırıyor: "Düz bir demir çelik yatırımı gibi değerlendirip teşvik kapsamına almadılar. Üstüne üstlük yatırım sırasında 98 milyon dolarlık KDV ödedik."
Fuat Tosyalı, Osmaniye'deki Tosçelik ERW Boru'nun çatısının 250 bin metrekare olduğunu söylüyor: "Çatının 205 bin metrekarelik bölümüne güneş enerjisi panelleri döşeyeceğiz.
Çatıda 10 megavat elektrik elde edeceğiz.
Nail bey "peki, ya lisans?" diye soruyor:
"İşi hızlandırmak için her megavat için bir şirket kurduk. İzinlerimizi aldık."
Özetle, Tosçelik ERW Boru'nun çatısında 10 ayrı elektrik şirketi faaliyet gösterecek.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA