Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Ekonomide normalleşme

Ağustos'taki kur atağı ardından piyasalarda meydana gelen türbülans, yerini normalleşmeye bıraktı. Ekonominin aktörleri, özellikle 2019'un ikinci yarısında ekonominin "mevsim normallerine" döneceğini düşünüyor.
Enflasyondan faize dek makro göstergelerdeki iyileşmede, seçim sonrası devreye alınması planlanan yapısal reformların payı büyük olacak.
Vergiden hukuka, ticaretten üretime dek pek çok alanda ihtiyaç duyulan reform adımları, ilk neticelerini bu yıl içinde gösterecek.
Önceki gün Adana'da Türkiye ekonomisinin değişim ve dönüşüm sürecini değerlendirdik. Adana Çukurova Genç İşadamları Derneği'nin (GYİD) düzenlediği zirvede, ekonomideki normalleşmenin hangi seyri izleyeceğini konuştuk. Ortak kanı; düzelme kesin ancak süratini bizim tutumumuzun belirleyeceği…
Çukurova GYİD Başkanı Ömer Faruk Sakarya; küresel sistemin gündeki konu başlıklarını tartışarak, ekonominin normalleşmesinde piyasaların ihtiyaç duyduğu güveni arttırmanın yollarını bulmak gerektiğine değindi; "bu da ancak Türkiye için yeni bir ekosistem ile mümkün olur."
Peki, nedir bu yeni ekosistem? Ekonomist Daron Acemoğlu; "kaliteli yüksek büyüme" sayesinde bu atılımın pekâlâ mümkün olacağını paylaştı zirvedeki konuşmasında…
"Sağlıklı büyümek istiyorsak, eğitime, sağlığa, sanayiye, teknolojiye yatırım yaparak büyüyebiliriz. Doğru teknolojileri alıp, doğru kullanırsak yüksek kaliteli büyüme başarılabilir. Bunu yaparken sadece krediyle değil öz sermaye ve teknoloji yatırımlarına ağırlık vermek şart…"
Son haftalarda konuştuğum pek çok işadamı, sanayici, üretici ve sivil toplum lideri; ekonomide en kötüsünün geride kaldığı fikrine katılmakla beraber, bu süreçte ortaya çıkan eksiklerin asla göz ardı edilmemesi uyarısını yaptı bana.
Nedir bunlar? Ürettiğimden fazlasını tüketmemek, borç yiğidin kamçısı ama dozunu kaçırmamak, fahiş kâr tutkusunu terk etmek, kazandığından fazlasını harcama eğilimine son vermek ve yapısal reformları sadece kamuda değil kendi kurumumuzda tesis etmek…
İnancım odur ki seçim sonrası yalnızca ekonomiyi konuşacağız ve piyasalardaki normalleşmeyi hızlandırmak için herkes ve her kesim, kamu öncülüğünde kendi yolunun üstündeki pürüzleri gidermek için çalışacak. Ekonominin kaliteli büyümeye, büyümenin de yüksek hıza ihtiyacı var zira…

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA