Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Altın fiyatı daha çıkar mı?

Son günlerde kiminle karşılaşsam, tek soru soruyor: "Altın fiyatları daha çıkar mı?" Hatta geçen çarşamba akşamı Türk Amerikan İş Konseyi'nin (TAİK) yeni yılda Amerikan Türk Konseyi'nin (ATC) başına geçecek olan ABD'nin eski Dışişleri Bakan Yardımcısı Richard Armitage için verdiği bir yemek vardı. Yemeğe katılanlar bile, "Altın ne olur?" deyince dedim ki, güvenli liman altını gündeme alalım.
Sözü uzatmayalım.
Türk halkına döviz dersi yetti. Yüksek fiyattan aldığı doları yıllardır elinde tutan ve yaptığı yatırım yüzünden para kazanamayan Türk halkı, bu kez akıllandı. Yastık altında altını olan yatırımcı kazandı. Yılın ilk dört ayında 140 ton altın satıldı. Ama fiyat yükselecek diye altın alan yandı. Çünkü şubatta onsu 1006 dolar iken 24 ayar altını 54 bin liraya alan yatırımcı, hâlâ para kazanamadı. Çünkü dolar/TL paritesi yetiyor. Aşırı değerli TL, altın bile olsa para kazanmayı engelliyor.

***

Peki, altında çıkış sürer mi?
Çok net söylüyorum. Açgözlü bankalar ve hedge (haydut) fonlar, yatırım fonlarına altını koymaya, altın fonu çıkarmaya devam ettiği sürece, "evet" altın yükselir. Sistemde 160 milyon ton altn işlem görüyor. Altına fiziki talep yok! Yani, arz fazla, talep yok, Durum böyle olduğu halde fiyatlar yükseliyor. Çünkü spekülasyon tam gaz devam ediyor. 1 ons, yani 31.10 gram altın 1.140 doları geçti. "Bu spekülatif ortamda 1500 doları bile görür" diyenler var.
Bu durumda yatırımcı ne yapmalı?
Önce sakin olmalı. Yastıkaltı altını olanlar çıkışlarda altını dilimlere ayırıp satmalı. Kısa vadeli altın borcu olanların canı yanacak. Uzun vadeli borcu olanlar ise borcunun vadesini uzatmalı. Hatırlatalım. Dört büyük ülkenin ekonomisinde toparlanma başladı ama ülkeler enflasyon kaygısına kapıldı. Bu yüzden altın hâlâ gözde! Fakat vurgulamakta yarar var.
Altının panzehiri "faiz." Ne zaman merkez bankaları faizleri artırmaya başlar, bilin ki, altın fiyatları düşüşe geçer.
Bu da bizden size uyarı!.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA