Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

8 milyon dolar harcadılar!..

"Yanlış okumadınız, İstanbul Boğazı ilk kez denizin üstünden bizzat suya basılarak, dalgalar arasında adım atılarak aşılmıştır. Nasıl mı?.. Yakışıklı deniz subayı Attila Hülagu, dünyalar güzeli eşinin de yardımlarıyla Boğaz'ı karşıdan karşıya geçmesini sağlayacak özel ayakkabıların yapımına koyulur. Vapurların üstüne asma köprünün gölgesinin düşmediği 1963'te İstanbullular, bir gün su üstünde yürüyen bir adam görürler!.. O gün, kaç insanın ve kaç martının şaşkınlıktan birbiriyle çarpıştığı bilinmemektedir!.."
Boğaz'ı yürüyerek geçen adamın öyküsü şair-yazar Sunay Akın'ın İş Bankası Yayınları'ndan çıkan "Ay Hırsızı" kitabında detaylı anlatılıyor.
Akın, "Hep yazdım. Elim kalem tuttukça da yazacağım: İstanbul'a bir Boğaz müzesi lazım... Üstelik benzeri dünyanın bir başka ülkesinde asla kurulamayacak olan bir müze!.." diyor.

***

Acaba hafta sonu start veren 2010 Kültür Başkenti Ajansı bu konuda çaba harcadı mı? İddia o ki; ajans açılıştaki yedi konser ve havai fişek gösterisi için 8 milyon dolar harcamış! Az mı?
Geçen hafta ortasında Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamında, İstanpoli'nin Garaj İstanbul'da sahnelenen ve Övül-Mustafa Avkıran'ın sokak satıcılarıyla birlikte oynadığı "Kassas'ı" izledim. İstanbul'un seyyar satıcıları bile daha Boğaz'ı görmemiş! Vay halimize!.. Sunay Akın, Türkiye'ye "oyuncak müzesi" kazandıran gönüllü. İstanbul'a bir "Boğaz Müzesi" kurmak için kimseyi ikna edememiş.
***

Ama İzmir Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan kendisine kulak vermiş.
Tartan'la meslektaşız. Arkadaşımız. Gazeteciydi, milletvekili oldu, bakanlık yaptı, şimdi belediye başkanı. Gördüğüm kadarıyla doğru işlere imza atıyor. Sanatçı Ümran Baradan'ın Varyant'ta bulunan ve Konak Belediyesi'ne bağışladığı "Oyun Evi"ni beraberce "Ümran Baradan Oyun ve Oyuncak Müzesi'ne" dönüştürmüşler. Baradan, sağlık sorunları yüzünden açılışa gelemedi, inşallah kısa sürede sağlığına kavuşur. Kızı Yasemin Baradan Dündar, ailesiyle birlikte görevini yaptı, açılışa katıldı.
Bilmiyordum, öğrendim. Dünyada 150 oyuncak müzesi varmış. Konak Belediyesi müzedeki 1000 oyuncak için 2 trilyon lira harcamış. Müzenin sahne tasarımını Ayhan Doğan yapmış. Müzedeki en eski oyuncak 1860 yılına ait ve hemen her ülkeden getirilen orijinal oyuncaklar var. Kâğıt, porselen bebekler, evler, uzay endüstrisi, yok yok...
Ne yazık ki, koca müzede patenti olan bir tek Türk oyuncağına rastlayamadım!
İçim burkuldu.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA