Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Irak'taki Kudüs: 'Kerkük!'

Irak'ta genel seçim yapıldı. Beş grup kıran kırana yarıştı. Şiiler iki farklı grup olarak öne çıktı. Sünni Araplar, Kürtler ve daha farklı bir yolculuk izleyen bağımsız yapı, bu yıl ağustos sonuna kadar ABD'nin 135 bin askerini çekeceği bir dönemde "Irak" için elinden yaptı. Ancak Şiiler iki ayrı grubu temsil etmelerine rağmen iktidar çoğunluğunu elde edemedi. Sandıktan çıkan sonuç üçlü bir koalisyon yapısını zorunlu kılıyor. Çoğunluğu temsil eden Şiiler yanlarına ya Sünni Arapları alacak ya da Kürtleri!..
Böylece iki gruptan biri gelecekte Irak'ta anahtar olacak ve beklenen dengeyi kuracak.
Şii ve Sünniler bir araya gelirse Kürtler devre dışı kalacak. Şii ve Kürtler bir araya gelirse Sünniler dışlanacak. O yüzden önümüzdeki dönemde Irak'ın geleceğini, kurulacak koalisyonun niteliği belirleyecek.

***

Irak'ta değişim başlıyor.
Ulusal Meclis önce bürokratlarını seçecek, bürokrasiyi yenileyecek. Arkasından ülkenin güvenlik politikasını belirleyen İçişleri Bakanı ve Irak Genelkurmay Başkanı değişecek. Sonra da Celal Talabani'nin yerine yeni Irak Cumhurbaşkanı seçilecek.
Burada duralım.
ABD askerlerinin kontrolü altındaki Irak'ta Kürtler ön plandaydı. Hatırlatmakta fayda var; ülkede Genelkurmay Başkanı, Dışişleri Bakanı ve Cumhurbaşkanı Kürt. Eğer Kürt Bölgesel Yönetimi yeni koalisyonda yer alamazsa tüm kazanımlarını kaybedebilir. Koalisyonda yer alırsa kazanımların bir bölümünü sürdürme şansı var. Çünkü ABD askerleri Irak'tan çekilecek. İlginçtir, kısa bir süre önce ABD'nin Kuzey Irak'tan sorumlu komutanı bir açıklama yaptı: "Irak'tan çekiliyoruz ama Kürt bölgesinden çekilmemiz gerekmiyor. Irak'ta Araplarla Kürtler arasında bir tampon bölge oluşturulması gerekiyor. Özellikle Kürt Bölgesel Yönetimi'ne Peşmerge yetiştirmek için kalmamız gerekiyor" dedi.

***

Kürtler, seçimlerde Kerkük'te üçte iki çoğunluğu ele geçirdi.
O yüzden hem iktidarda olmayı, hem de Anayasa'nın 140. maddesinin uygulanmasını istiyorlar.
Malum, 140. madde Kerkük'te referandum yapılması demek. Kürtler Kerkük'ü kendilerine bağlamayı çok istiyor. Kabul edelim, Kerkük bölgedeki yeni Kudüs. Kürtler, koalisyon ortağı olma şartlarını da belirlemiş. "Biz bölgemizden çıkan petrol ve doğalgaz parasını yine bölgemizde harcamak istiyoruz" diyorlar.
Kerkük, Türkiye'nin kırmızı çizgisi...
Dolayısıyla Kürtlerin bu yaklaşımı Türkiye'nin Kerkük politikasını sekteye uğratır.
Peki, Sünniler koalisyona girerse ne olur?
Bu kez Irak'ta Arap gruplar Kürtleri tasfiyeye başlar. Bu durum bölgede güvenlik sıkıntısı yaratır. Tüm dengeleri altüst eder ve Türkiye'nin "komşularla sıfır sorun" politikası çöker.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA