Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Cimbom'u MASAK'lık edecekler!

Kişiler mi zarar görmeli, kurumlar mı? Türkiye, Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım, polis, mahkeme, cezaevi üçgeninde boğuşurken hep bu soruyu sordu. Nitekim bu soruyu Başbakan dillendirdi, "Kulüpler değil, yöneticiler yargılansın" dedi. Şimdi aynı havuzda Galatasaray da boğuşuyor. Nasıl mı? Cimbomlu taraftar yatırımcı isyanda! Davalar açtı, hak arıyor.
Gelin görün ki, bugüne kadar ne dava açanlar derdini anlatabildi, ne Galatasaray Spor Kulübü Başkanı Ünal Aysal, ne de spor medyası!..
Geçtiğimiz şubatta "Rakamlar futbol krizini anlatıyor" diyerek futbol endüstrisini, "Sat hisseyi sağla kredibiliteyi" yazısıyla Galatasaray'ın yatırımcıya ince ayar çektiğini yazdım. Galatasaray Derneği'nin 2014-2030 arasında 125.1 milyon dolar gelir beklediği kombine bilet satış hakkını Sportif AŞ'ye devrettiğini anlattım. Nedense borsa haberi yazanların kılı kıpırdamadı.

***

Futbol endüstrisinin gelirleri limitli, borçları kısa vadeli. Oynanmayan maçlar dahil tüm gelirleri bankalara temlikli. Kulüpleri, sırtlarındaki devasa borçlar yoruyor.
Parti tutar gibi takım tutanlar da hem çok, hem boş konuştular. Sorunu anlatamadılar. Oysa cimbomda yönetim kilitlendi. İki ayrı gruba ayrıldı. Galatasaray'daki "finans cinliği" sıradan değil.
Malum, Galatasaray'da sorun halka açılma modelinin yanlışlığıyla başladı.
Finans yönetimini bilmeyen, sportif başarılarını paraya çeviremeyen kulüp, bankalardan bol bol kredi aldı, borçlandıkça sıkıştı. Yöneticiler çaresiz, önce stadın bitmesini beklediler. Sonra banka borçlarını yeniden yapılandırdılar. UEFA kriterlerine uygunluk belgesi bile alındı. Sonra da Sportif AŞ ile Futbol AŞ'yi birleştirdiler Sportif AŞ'de Galatasaray'ın payı yüzde 83'e çıktı.
***

İşte ne olduysa bu arada oldu! Sahip olduğunuz şirketin yüzde 99 hissesini satın, sattığınız hisse A Grubu olmadığı sürece sorun yok, kulübü yönetirsiniz!
Buna güvenen Aysal yönetimi, 2011 Eylül'ünden itibaren hisse satmaya başladı. Hisse 400 liradan 150 liraya indi.
Yüzde 28 hisse İMKB'de eridi. Galatasaray Derneği'nin payı Sportif AŞ'de yüzde 55'e düştü. Birileri bir günde 200 bin hisse aldı. Kim bunlar? Parayı nereden buldular? Kimin adına işlem yaptılar? Belli değil.
Görünen köy kılavuz istemez. Ortalığa yayılan pis manipülasyon kokusu yetti.
SPK bir an evvel 2011 Ağustos- Aralık dönemindeki işlemleri incelemeli, perdenin arkasındaki banka trafiğini araştırmalı. MASAK olaya el atmalı! Cimbom'u MASAK'lık edenler de bir an önce ortaya çıkmalı.
Cimbom'u masaklık eden kötü irade bir an önce ortaya çıkmalı. Kendini savunmak isteyenlere sutunum açık.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA