Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

DTP kapatılırsa ne olur?

Önümüzdeki siyasi süreci etkileyecek iki önemli karar bekleniyor; biri DTP hakkında açılan "kapatma davası" diğeri ise darbe girişimlerinin sivil mahkemelerde yargılanıp yargılanmaması kararı.
Bu nedenle bütün gözler Anayasa Mahkemesi'nde... Türkiye'nin çıktığı demokratikleşme ve sivilleşme yolculuğunu, bu iki kararın nasıl çıkacağı derinden etkileyecek.
Siyaset kulislerinde de ağırlıkla bu iki konu konuşuluyor. Elbette bu iki kararı birbirinden ayırmak mümkün değil ama özellikle DTP ile ilgili olumlu veya olumsuz bir karar, bizzat siyasi temsil hakkına yönelik olacağı için etkisi çok daha büyük olacak.
Daha önemlisi bu karar, umut yaratan "demokratik açılım" sürecinin de kaderini belirleyecek.
Aslında DTP istemeyerek de olsa bu sürece hazırlıklı... Yedek partileri Barış ve Demokrasi Partisi bugün 60'ın üzerinde ilde örgütlü bekliyor. Ancak bu gerçeğe rağmen DTP'liler, Meclis'te yakaladıkları temsil olanaklarının, Kürt sorununun demokratik çözümünde önemli bir fırsat olduğunu biliyor.
Ne kadar iyi değerlendirip değerlendirmedikleri ayrı bir konu ama parti kapatmaların bugün kadar bir işe yaramadığı çok açık.
DTP milletvekili Aysel Tuğluk, bu gerçeğe işaret ederek kapatma kararı çıkmasının vahim sonuçlarını şöyle değerlendiriyor:
"Çok tehlikeli bir karar olur. Türkiye çok şey kaybeder. Biliyorsunuz DEP'li milletvekilleri sürecinden sonra çok şeyler oldu. Olay bitmediği gibi daha da büyüdü. Şimdi parlamentoda grubu olan bir parti milyonlarca insanın iradesini temsil ediyor."
Tuğluk
, kapatma kararının "Bir duygusal kopuşu" getireceğini öne sürerek şöyle devam ediyor:
"Burada sizin temsiliyetinize yer yok dediğinizde bu otomatikman bir kopmaya ve bölünmeye götürür. Biz bunu söylediğimizde yanlış anlaşılıyoruz. O zaman açılım da kalmaz. Kimse de Kürtleri bu saatten sonra açılım sürecinin olduğuna inandıramaz. Kürtler çok politikleşti. Ve maalesef Türkiye daha kaotik süreçler içine girecektir. Bir 10 yıl sonra yine 'neden bunlar oldu' diyeceğiz."
Dememek için parti kapatmanın zorlaştırılması gerekirdi. Ancak AK Parti bunu yapmadı ya da yapamadı. DTP Eşbaşkanı Ahmet Türk, kapatma kararıyla "Sine-i Millet"e gidebileceğini bile söyüyor. Şimdi üst üste gelen yargı kararlarıyla yeni bir dönemin eşiğindeyiz... Ve sivil siyaset bir kez daha kuşatma altında. Görünen o ki, bu eski düzenle yeni düzenin "son kapışma"sı olacak. Umarım Türkiye buradan "az zararla" çıkar.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA