Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

BDP, Sinn Fein olur mu?

BDP, Sinn Fein kadar yürekli olsun, biz Kürt sorununu çözeriz… Silahlar tümden devre dışı kalır. Siyasiler konuşur."
Bu çağrıyı sıradan biri değil, iktidardaki AK Parti'nin Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik söylüyor. Önceki gün Taraf gazetesinde Kurtuluş Tayiz'in gündeme taşıdığı bu sözler, iktidarda Kürt sorununu çözmek isteyen sivil bir iradenin var olduğunu gösteriyor. Bir Kürt siyasetçi şöyle diyor:
"Bu çok açık biçimde; 'Biz hükümet olarak diyaloğa açığız, bu sorunu çözmek için üzerimize düşeni yapacağız' demektir. Bu önemli… Ama diğer taraftan bu açıklama hükümetin seçime kadar bir şey yapmayacağı anlamına da geliyor. Aslında adım atmak için bir Sinn Fein'in olması da gerekmiyor. Bugüne kadar atılan adımlar Sinn Fein için mi atıldı?"
Bu gerçeğe rağmen siyasette bir "Yerli Sinn Fein" arayışı olduğu kesin… Gerçi BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, buna "BDP Sinn Fein'in 10 katı kadar yüreklidir. Ama kendilerinin de en azından Tony Blair'in yarısı kadar yürekli olması gerekir" gibi sert bir cevap veriyor ama kamuoyu algısı farklı…
Ortada hem Sinn Fein gibi muamele görmek isteyen, hem de Sinn Fein gibi "bağımsız" tavır koyamayan bir BDP algısı var.
Peki, bu sadece bir algı mı? Daha önce de yazdım, Ahmet Türk, bu algının nedenini başka bir sürece bağlıyor:
"Bizim gibi sorunlar yaşanan ülkelere bakın hepsinde sivil örgütlenme önce başlıyor sonra silahlı örgütler ortaya çıkıyor. Güçlü bir sivil siyaset geleneği var. Bizde tam tersi."
Tam da bu nedenle karşımızda bir Sinn Fein yok. Bir Kürt siyasetçi olamayacağını da şöyle anlatıyor:
"Bırakın BDP'yi BDP dışı siyasetin bile inisiyatif alma şansı yok. O kesimler üzerinde bile silahın gücü belirleyici." Araya girip soruyorum, Türkiye'deki bürokratik devlette olduğu gibi "İşi sivillere bırakırsak nereye gideceği belli olmaz mantığı mı hakim?"
"Evet, aynen öyle. BDP bir bakıma Kürtlerin CHP'si gibi bir pozisyonda. Çünkü burada da 1930'ların özlemi içinde olanlar var. Ama buna rağmen referandum sürecinde başlayan sivil toplum örgütlerinin değişim talebi de kendini dayatıyor. Değişim olacak ama sancılı ve yavaş olacak."
Kısaca bölgede siyaset yapanlar BDP'den bir Sinn Fein tavrı beklemiyor. Hatta seçimlere katılma konusunun bile belirsiz olduğu konuşuluyor.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA