Türkiye'nin en iyi haber sitesi
YAŞAR ÖZAY

Sınav tartışması

Milli Eğitim Bakanlığı Anadolu liselerine nasıl öğrenci alınacağını açıkladı. Binlerce ailenin beklentisine cevap verdi. Okullar, 6, 7 ve 8. sınıf SBS sınavından aldıkları puanlar ve ilköğretim başarı puanı ile öğrenci alacak. Özel eğitim kurumlarına ise öğrenci alımı 8. sınıf (SBS) Seviye Belirleme Sınavı puanı ile olacak. Özel okullara gidecek öğrencilerden okul başarı puanı sorulmayacak.
Bir süre önce MEB ilköğretim başarı puanlarında büyük haksızlıklar olduğunu dile getirerek, sistem yeniden gözden geçirileceği için okullara ajan müfettişler gönderdiğini açıklamıştı.

Ortada bir haksızlık var

Sistem yanlışlar ve haksızlıklarla dolu. Ama nedense bu haksızlıklar üzerine ısrar ediliyor. Oysa okulların ve öğrencilerin başarısını artırmak için öğrencilere fazladan puanlar verildiğini bilmeyen yok. Nedense sistemden geri dönülmüyor. 6. sınıfta başarılı, 7. sınıfta az başarılı olan bir öğrencinin 8. sınıfta üstün başarı göstermesi halinde bile 36 puanlık eksiği olduğu yapılan hesaplarla ortada.
Başka bir deyişle bu öğrencinin bir Anadolu lisesine girme şansı yok; ancak özel bir okula girebiliyor. SBS 8. sınıf sınavına başvuran bir milyon öğrencinin aileleri bu haksızlığın giderilmesini istiyor.
MEB'in uygulamaya soktuğu sistemi kolay kolay değiştirmeyeceğini biliyoruz
. Hele bu sistem kendi iktidarları döneminde getirilmişse.
Biz sistemin toptan kaldırılmasından yana değiliz. Tabii ki sistemin bazı getirileri var. Başta Türkiye'nin eğitim haritasını ortaya çıkarıyor. Hangi bölgedekiler hangi derslerde başarılı. Sınavlarda başarılı olan öğrenciler hangi tür okullara yöneliyor. Hatta okulların başarıları, öğretmenlerin başarıları bu sistemle gözler önüne seriliyor.
Bakanlığın yapacağı stratejik plana sağlam bir veri oluşturuyor. Biz bu sınavların sonuçlarının sadece Anadolu liseleri geçişlerinde etkili olmamasını istiyoruz.
Bakanlık yine 6 ve 7. sınıflarda sınav yapsın, ancak bu sınavın sonuçları ve okul başarı puanları 8. sınıfta yapılacak SBS'de dikkate alınmasın. Öğrenci sınavda yaptığı sorularla sorumlu olsun. Bakanlık getirilen sistem üzerinde çalışmalarını hızlandırsın. Sistemin aksayan yönlerini gözler önüne sersin. Bu konuda üç üniversitenin çalıştığını biliyorum. MEB bağımsız kurumlar yardımıyla gerçekleri öğrenmek beşinde. En azından gerçekler öğrenilene kadar sistemin uygulamaya sokulmaması gerekir. Binlerce öğrencinin yaşamını etkileyecek bu uygulama bir süre ertelenebilir. Geçmişte milli eğitim konusunda alınan kararlar dünyada ve ülkemizde pilot olarak seçilen eğitim kurumlarında denendikten sonra uygulamaya konulurdu. Bizde bu durum nedense askıya alındı. Aklın yolu bir...
Bizden söylemesi.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA