Türkiye'nin en iyi haber sitesi
AYŞE ÖZYILMAZEL

Ben sana ne deyim?

Önce efekt girsin; da da da daaaannn! Şimdi de haber: Türk Dil Kurumu harekete geçmiş.
Yedi bilim adamı 20 bine yakın atasözü ve deyimi yemiş. Kadına karşı ayrımcı ve aşağılayıcı bulunan deyimler ve atasözleri 2011'den tezi yok TDK sözlüklerinde yer almayacakmış.
Alkışlar gelsin.
Peki mesela neymiş bu deyimler? Bkz:
"Ağustostan sonra ekilen darıdan, kocasından sonra kalkan karıdan hayır gelmez."
Buyrun bir örnek daha: "Avrat var ev yapar, avrat var ev yıkar" (Buradaki avrat sözcüğü sadece bana mı "avatar"ı çağrıştırıyor?)
İyi, güzel. Tebrik ederiz. Bari deyimler ve atasözleri kulvarında gururumuzu kurtarıyoruz. Ha tabii beri yandan buradaki temizliğin gündelik hayatta ne kadar işe yarayacağını da bilmiyoruz. Ağızlar sözlük değil ki...
Fakat benim takıldığım konu başka. Aynı
7 bilim adamı hazır elleri değmişken, genç kuşaklara aktarılmasında fayda görülmeyen deyimleri de TDK sözlüğünden atıvermişler.
Mesela; "Altta kalanın canı çıksın".
Mesela 2; "Bana dokunmayan yılan bin yıl yaşasın".
Allah Allah... Anlayamadık yaneee. Burada "yılan"ın mı gururu kılıyor şimdi? Ayrıca kendisi elini korkak alıştıran, garantici kardeşlerimiz için sık sık kullandığımız bir deyimdir.
Hem "Allta kalanın canı çıksın"ın niye canı çıkıyor? Bu deyim gençlere niye kötü örnek oluyor? Haa belki de devir değişti, artık altta kalanın canı çıkmıyor. O da olabilir.
Ben sana daha ne deyim?
Ahlak ve düzen senin ellerinde canım TDK!

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA