Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ERDAL ŞAFAK

Köşelerin sorumluluğu

SABAH'TAN MEKTUP

Gazetecilerin -ve ailelerinin- hergün en az bir kez ziyaret ettikleri "Medyatava" sitesinde dün ilginç bir okur mesajı vardı. Aynen aktarıyorum:
"Fenerbahçe'nin UEFA Avrupa Ligi'ndeki rakibi Hollanda'nın Twente takımı. Evime Pazar'ları iki gazete alıyorum. Hürriyet'e göre (Sayfa 41) Twente 1-0 mağlup, SABAH'a göre (Sayfa 38) 3-2 galip. Şimdi ben hangisine inanayım?"
Cevaplıyorum: SABAH'ın haberi doğru. Twente, önceki gece rakibi Utrecht'i +91'de Ruiz'in attığı golle 3-2 yendi.
SABAH'ın haberi doğru; çünkü biz doğru, hızlı, dinamik habercilik yapıyoruz. Ve de etik.
Hiç kimsenin özel yaşamını kurcalamıyoruz. Hiç kimseye hakaret etmiyoruz.
Ancak, başıma geldiği için biliyorum, ne yazık ki, tüm meslektaşlarımız aynı duyarlılığı, aynı saygıyı göstermiyor.

Tazminat davaları
Sadece meslek hayatımda değil, tüm yaşamımda ilk kez bir kişiyi mahkemeye verdim.
Bir gazetenin köşesini tutmuş o kişi, bir süredir sistemli olarak bana saldırıyor. Hem de her yazısından sonra gazetenin yöneticileri arayıp "Bir daha olmayacak" diye binbir dereden su getirerek özür dilemelerine rağmen.
Son yazısında o kadar ileri gitti, terbiyesizlikte öylesine utanç verici seviyesizliklere indi ki, maddi ve manevi tazminat talebiyle dava açmak zorunda kaldım.
Son sözü yargı söyleyecek.
Milliyet gazetesinde geçenlerde Hurşit Güneş'in köşe yazarlarının sorumluluklarıyla, daha doğrusu sorumsuz köşe yazarlarıyla ilgili bir yazısı yayınlandı. İki öneride bulunuyordu:
1- Köşe yazarlarıyla ilgili olarak açılan hakaret davalarında mahkemeler "Caydırıcı etki yapması" ve "Emsal oluşturması" için yüklü tazminatlara hükmetmeli.
2- Gazete yönetimi, yani patronlar, bu tazminatları dava edilen yazara ödetmeli.
Hurşit Güneş'in ilk önerisiyle ilgili görüş belirtmeyeceğim. Hem yargının yetki alanındaki konularda yorum yapmamak, hem de açtığım davada "Yargıyı etkilemeye çalışma" eleştirilerine hedef olmamak için.
Ama ikinci önerisine yürekten katılıyorum. Mahkemelerin hükmettiği tazminatları, ilgili yazarlar ödemek zorunda kalmalı. Çünkü patronun parasıyla sağa-sola saldırmak, önüne gelene hakaret etmeyi marifet saymak kolay.
Sağlıklı ve mutlu bir hafta dileğiyle...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA