Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

RTÜK ne olur bu defa lütfet!..

Ligler başlıyor..Bu demek ki, başta ben, bizim ünlü futbol gurubu, milyonlarca insan haftada ortalama üç gün televizyon başında olacağız, maç izlemek için..
"Maç izlemek.."
İstediğimiz bu.. Sezon başından beri gelen uygulamalara bakarsak, bu ihtimal az, çıldırma ihtimalimiz çok. Çünkü Türkiye'de maçlar, dünyanın en kirli ekranında sunuluyor ve bu rezilliğe müdahale etmesi gereken RTÜK, kendisi de payını aldığından olacak, gıkını çıkarmıyor..
Canlı yayın görüntüsü üzerine binen reklamlardan söz ediyorum.. Dünyanın hiçbir uygar ülkesinde olmayan bu ayıp bizde var ve sınırsız var. Geçen yıllarda Zahit Akman başkanlığındaki RTÜK'e bunu anlatmamız mümkün olmadı. Reklamlardan yüzde 5 RTÜK payı var ya.. Sanki "Sus Payı" mübarek..
Bu yıl RTÜK'ün yeni bir başkanı var.. Bu başkanla durum değişir mi?.. Şu ana kadar yayınlanan maçlarda rezillik diz boyuydu. Yeni başkan Prof. Dr. Davut Dursun'dan tek ses çıkmadı. "Yerine henüz alışıyor" iyimserliği içindeyiz..
Sayın Başkan,
Maç öncesi, arasında ve de biter bitmez, ekran zaten reklama boğuluyor. Maç devamınca, saha kenarlarına ve tribünlere zaten sanal reklamlar bindiriliyor.. Bir de yayın üzerine, maç oynanırken, reklam bandı bindirmek ne oluyor o zaman?. Maçı izletmek için para alacaksın. Bir de bana, benim paramla ve zorla reklam izleteceksin.. Bu nasıl iş?..
Bu ülkede ekran kirletmek ve seyirciyi deli etmek serbest mi?.
Bizim "Temiz ekranda maç izleme" hakkımız ne olacak?. Bunu sağlamak, Radyo, Televizyon Üst Kurulu'nun görevi..
Bu reklam işini kesin kurallarla bir düzene koyacak mısınız?..
Yakından izleyerek, kuralların uygulatıcısı olacak mısınız?..
Yani, yasal, anayasal görevinizi yapacak mısınız, yapmayacak mısınız, Sayın Başkan?.. Yapacak mısınız, yapmayacak mısınız?.

***

Bir sözüm de reklam veren firmalara..
Siz patronlar galiba geri zekalısınız..O paralar boşa gidiyor. Çünkü maç öncesi 15, maç arası 15 dakikanın kesiksiz reklamlara gittiğini millet ezberledi. Bu yüzden tam başlama saati gelmeden büyük çoğunluk ya televizyonunu açmıyor, ya da başka kanallarda oyalanıyor.. Devre arasında maçın yorumu yapılsa, reklamlar araya serpilse, o kanalda kalmamız için sebep olacak. Ama olmuyor. Ara silme reklam, biliyoruz ve başka kanala taşınıyoruz. Sizler boşuna para öderken..
Maç oynanırken, band reklamı verenlerin durumu daha kötü. O reklamlar, markalara nefret uyandırıyor.. Bir maç günü bizim evden kayıt yapıp yollamamı ister misiniz?. Nasıl ana avrat sövülüyor, oynanan maçın üzerine adı binen firmalara, markalara.. Yani iş yapmak istiyorsanız, rakibinizin reklamını verin, nasıl kârlı çıkacağınızı göreceksiniz.. Öylesi..

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA