Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Vergi verenler ve futbol sevenler ayağa..

Öyle anlaşılıyor ki, TRT, senin, benim, yani halkın kesesinden gene kuruluş yasasının temel ilkelerini çiğneyerek hovardalığa çıkmaya hazırlanıyor.
Süper Lig maçlarının yayın ihalesinden söz ediyorum.
TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, Türk Telekom, olmadı, Türk Sat ile ortaklık kurarak yayınlara talip olacaklarını söylüyor.
Bu ülkede vergi veren herkesin ayağa kalkması lazım.. Bakın neden?..
TRT kuruluş yasası kurumun "Toplum yararını gözeterek haber veren, bilgilendiren ve eğlendirirken eğitmeyi amaç edinen kamu hizmeti yayıncılığı" yapmasını emreder.
Ülkede mevcut tüm özel kanallar, spor olarak hemen sadece futbola yönlenmiş, futboldan başka şey yayınlamazken, gelişmekte olan bir ülkenin kamu televizyonunun görevi, yaşamak için reklama muhtaç olan özel televizyonlarla reyting yarışına mı girmektir, yoksa, onların cazip bulmadıkları, ama fevkalade ilgiye muhtaç spor dallarına eğilmek mi?.
Olimpiyatlara talip bir ülkede, Olimpik sporların tanıtılması ve sevdirilmesi, kamunun bu spor dalları konusunda eğitilmesi, TRT'nin yasal görevidir, yıllardır yazıyoruz..
Peki TRT bu görevi yapıyor mu?..
Bu ülkede Dünya Eskrim Şampiyonası yapılıyor. Kimsenin haberi yok. Seyirci yok. Avrupa medyası dalga geçiyor.. "Hayalet Şampiyona.."
Avrupa Yüzme Şampiyonası.. Boş tribünler..
Avrupa Tekerlekli Sandalye Basketbol Şampiyonası.. Gizli saklı..
Dünya Artistik Patinaj Yaş Gurupları Şampiyonası.. Ruhlar seyrediyor..
Dünya Yaş Gurupları Satranç Şampiyonası.. Efendim, kim, nerde?..
Peki bu çirkin tablonun sorumlusu kim?. Tiraj ve reyting olmazsa ölüme mahkûm özel gazete ve TV'ler mi, yoksa, "Reklama muhtaç olmadan kamuya hizmet etsin" diye kurulan ve yıllık gelirini halkın vergilerinden alan kamu kurumu TRT mi?.
TRT'nin ana gelir kaynaklarına bir göz atalım.. 454 milyon lira, elektrik faturalarından kesinti. Yani halkın vergileri.. 244 milyon lira, radyo ve TV'lerden alınan bandrol geliri. Yani gene halkın vergisi..
Reklam geliri, 29 milyon lira..
Şimdi reklamdan 29 milyon lira kazanabilen kurum, 300-350 milyon doları bulabilecek bir futbol naklen yayın ihalesine nasıl girer?. Açık.. Elektrik faturaları ve bandrollara yapılacak zamlara güvenerek. Yani hayatında belki de hiç futbol maçı izlememiş ve izlemeyecek vatandaş, televizyonu bile olmayan evinde kitap okumak için elektrik lambasını açarsa, TRT'nin onun kesesinden yaptığı hovardalık yüzünden, naklen yayın vergisi ödemiş olacak..
Bu adalet midir?.
Adalet deyince.. Sadece reklam gelirleri ile yaşayan özel kurumlara karşı, reklam gelirinin nerdeyse 20 mislini halkın vergilerinden kazanan kurumun ihaleye girmesi, haksız rekabet değilse nedir?.
Kaldı ki?..
TRT bu yayınları yapmaya hazır mı?.
Futbol Federasyonu müşteri kızıştırmak, ya da yayınları TRT'ye peşkeş çekmek için öyle bir şartname hazırlamış ki gülersiniz..
"Ben dört ayda hazır olurum" demek yeterli. Yani Sarı Çizmeli Mehmet Ağa, "Ben dört ayda şifreli yayın yaparım" sözü verirse ihaleye girer.. Yahu bu ülkede devlet kümes yaptıracak olsa, katılanlardan "Yeterlik Belgesi" ister.. Bu milletin belki de tek ortak eğlencesi futbol yayınları, federasyon üç kuruş fazla kazansın diye riske edilir mi?.
TRT Türk Sat ile ihaleye girecekmiş. Türk Sat, bugün 21 ilde izleniyor. Gerisi?..
İhaleyi aldılar.. DigiTurk 800 bin dekodere 10 yılda ulaştı. TRT, nerden bulacak kutuları ve nasıl dağıtacak, bir de orasını düşünün..
Dahası..
TRT'nin ekipmanları ve kadrosu, haftada 4 lig maçını yayına yeterli mi?. Türkiye Kupası maçlarındaki yayın ve görüntü ile Lig Maçlarını karşılaştıranlar ne demek istediğimi anlarlar.
DigiTurk yayınları HD'ye geçmişken, TRT'nin köhne yayın kalitesine dönüş kabul edilebilecek mi?.
Yayını yapacak ekipler peki?.
TRT özel değil ki, Şansal ve ekibini aynen transfer edesin.. Mevcut kadroyu atamaz, satamazsın. Onlar dururken, milyonlar harcayıp özel ekip kuramaz, işi dışarıya yaptıramazsın. (Yoksa yaptırır mısın?. Ne de olsa, bedeli halkın vergisi ile ödeniyor. Salla gitsin..)
2008'de Olimpiyat naklen yayınlarındaki hezimet ve fiyaskolarını hatırlayın. Oyunları İstanbul'dan 2 kişi ile seslendiren Eurosport, oraya 50 kişilik turist gurubu gönderen TRT'yi nasıl hezimete uğratmıştı?. Ben de "Niye götürülmedim" diye kızdığım için TRT'yi yerden yere vurmuştum, hani..
TRT'nin futbol ihalesine girmesi, hem kuruluş yasasına, hem de ülkeye ihanettir..
Vergi verenler ve futbol severler.. Uyanın!..
Ve de Spor Sayfaları.. Spor Müdürleri.. Siz de uyanın..

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA