Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Tecelli'den Abuzittin'e mektuplar

Abuzittincim,
IMF resmen açıkladı ki Türkiye dünyanın 16'ncı en büyük ekonomisi. Bazıları hâlâ 17 diye ısrar ediyor. Gereksiz.. İki sene önce de dünyanın en büyük 15'inci ekonomisiydik. 80'li yılların ortasında da 14'üncülüğe kadar yükseldiğimizi Kılıçdaroğlu söyledi. Hava raporu gibi bi şey; inip çıkıyor.
Osmanlı'nın yükselme devrinde de, herhalde dünyanın birinci, bilemedin ikinci büyük ekonomisi olmuşuzdur da, o zamanlar daha IMF teşkilatı kurulmadığından, bu kayıtlara geçmemiştir. Burada benim anlam veremediğim, Çin, dünyanın 2'nci büyük ekonomisi.. Ama yaklaşık bi Türkiye nüfusu kadar aç adam var kardeşim. Ondan çok daha fazlası da yarı tok geziyor. Yılda 90 doların altında gelirle geçinmeye çalışan Çinli sayısı 22 milyon.
90 dolar! Boğaz'da bi öyle yemeği yiyemezsin. Herhalde Çin Devlet Başkanı da her akşam televizyonlara çıkıp nasıl dünyanın 2'nci büyük ekonomisi olduklarını, yakında Amerika'yı geçeceklerini ballandıra ballandıra anlatmakta, Çin halkı da zevkten dört köşe dinlemektedir.
Bana sorarsan dünyanın 97'inci ekonomisinde yaşamayı tercih ederim. Neresi burası dersen, Lüksemburg. Kişi başına düşen, ayıptır yazması, 117 bin 231 dolar. Tabii Çin'le arasında korkunç nüfus farkı var ama Lüksemburg'da 236 binden fazla dolar milyoneri yok, Çin'de var! Ayrıca Çin'in dünya lüks mallar tüketimindeki payı yüzde 12'lerde..
Yakında Amerika'yı yakalarlar. Her gün sokaklarında insanların birbirine girdiği komşu Yunanistan ise ekonomide dünya sıralamasında 35'inci. Kişi başı milli gelirdeyse bizi katlıyor. Biz de onları benzinde katlıyoruz. İçinde bulundukları ekonomik krize rağmen benzinin litresi 2 dolar civarında. Gerçi, bu benzin meselesinde "Dünya'da en çok benzine biz para veriyoruz" edebiyatına katılmıyorum Abuzitincim. Hatta bunun arkasında, hükümete karşı sinsi bi anti- propaganda seziyorum.
Biz yıllardan beri benzine, mazota, gaza en çok parayı ödüyoruz kardeşim. İlla birinci değiliz ama "İlk 5"içinde olduğumuz kesin. Büyük holdingler yeterince vergi vermiyor, bankalar mankalar, merdiven altı götürenler de vermiyor. Dünyanın en büyük 16'ncı ekonomisinin çarkları nasıl dönecek sevgili kardeşim? Litrede 4 lira bile yetmez. Ama, hani yeni yıl geliyor ya.. Hükümet de halka bi jest yapsa diyorum.. Birden cep telefonlarımıza bi mesaj düşse "Bugün Bakanlar Kurulu'nun aldığı kararla, bütün akaryakıt istasyonlarında benzinin litresi, Tüpraş'ın dış pazarlara sattığı fiyattan, 99 kuruştan satılacaktır." dese ne güzel olur. Sadece bi gün, 24 saat, yeni yıl hediyesi...
Ama böyle bi jest ekonomimizi 16' ncılıktan 17'nciliğe düşürecekse, düşünmem bile ayıp, unut gitsin.
Münasip yerlerinden öperim Abuzittincim.
Kardeşin Güneş.
Tecellister@gmail.com

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA