Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Teşekkürler Gülriz!..

Engin Cezzar'ın ölüm haberini okurken alt yazıda içim cız etti önce.. Sonra kendi kendime mırıldandım..
"Teşekkürler Gülriz.."
Yarım asırdan fazladır bildiğim, çeyrek asırdan fazla tanıdığım sohbet ettiğim büyük sanatçının, felçli yaşadığı son yıllarını mümkün olacak en mutlu geçirmesini sağlamak için kendi yaşamını feda eden Gülriz Sururi'ye minnet!. Şükran!.
Karı koca, ikisi de efsanelerimdi, Cüneyt- Ayten Gökçer gibi..
Engin'i ilk izleyişim Ankara Koleji salonundaydı. Robert Kolej tiyatrosu Ankara'ya gelmişti. Engin baş roldeydi..
15 miydi yaşı o zaman acaba?. Ama aklımda kalmış. Çünkü çok iyi oynuyordu. Sonra Amerikalara gitti. Döndü, Muhsin Bey onu Hamlet rolünde oynattı. 23 yaşında, en genç Hamlet'ti, tiyatro tarihinin en ünlü rolüne çıktığında.. Ama benim efsanem oluşu Keşanlı Ali ileydi. O oyuna aslında, Sokak Kızı İrma'da izlediğim ve bayıldığım Gülriz için gitmiştim.. Gülriz de harikaydı, Zilha rolünde ama, Keşanlı'da Engin, Kenef Bakıcısı Teyze'de Semiha Berksoy harika üstü, dünya çapındaydılar.. Ve de Haldun Taner'in enfes oyununu, Yalçın Tura, nasıl unutulmaz bestelemişti.. Gençlik Parkı'nda açık havada oynanan oyuna, oynadığı gece kadar gittim, desem inanın. Şarkıların çoğunu ezberledim. Öylesi..
Keşanlı Ali bitti, Ama Keşanlı Engin doğdu.. O Engin ölümsüzleşti.

***
Çok sevgili arkadaşım, kardeşim, meslektaşım Mehmet Türker'i de geçen hafta sonu kaybettik..
Yıllar yıllar önce, Hürriyet'in önde gelen şeflerinden biriyken tanışmıştık.
Cüneyt Ağabey (Koryürek), beni Ankara'dan çağırdı. Ağbimi İzmir'den. Odasında toplandık. Az sonra Mehmet geldi işte..
Zamanın en ünlü ve zengin iş adamlarından biri gazete çıkarmaya karar vermiş.. Cüneyt Ağabey'e "Bana yardım et" demiş.. Cüneyt Ağabey de bizi topladı..
Yoktan bir gazete yapmak kolay değil.. Kolları sıvadık. O kadar uzun süre birlikte çalıştık ki, o dostluk doğdu işte.. Sonra Cüneyt Ağbi bir gün "Birileri arkadaşıma 'Bütün gazeteler senin. Şimdi gazete çıkarıp onlara rakip mi olacaksın' demiş. Aklını çelmiş. Patron vazgeçti" dedi. O hazırlıkları da kendi arşivine koydu.. "Bir gün biri daha çıkar" diye.. Ölümünden sonra ne oldu bilmem..
Ama o toplantılardan bana kalan Mehmet'in dostluğu oldu işte..
Nurlar içinde yatsın..
.. Çok sevdiğim Bedii Faik Ağabeyimin eşi, gene çok sevdiğim Faik Akın'ın da annesi Pırlanta Hanım da vefat etmiş. Onu da az önce öğrendim.
Ağabey ve kardeşime de baş sağlıkları..
***
Çok sevdiğim oyuncu John Hurt de geçen hafta gitti. Emmanuelle Riva da..
İçerden dışardan.. Üzüntüsü çok bir hafta sonuydu, yani..

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA