Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SEVİLAY YAZIYOR SEVİLAY YÜKSELİR

Aleviler neden farklı düşünemez?

Tanıdığım en aklı başındaki Alevilerden biridir EDP Genel Başkanı Ziya Halis. Bir dönem SHP'de siyaset yapmıştı. Gerçek manada solcu, sol değerlere inanan bir siyasi olduğu için eski CHP ile uyuşamamıştı. Türkiye'nin evrensel sosyal demokrat ilkelere sahip bir siyasi partiye ihtiyaç duyduğuna olan inancıyla bir grup aydın arkadaşı ile birlikte Eşitlik ve Demokrasi Partisi'ni kurdu.
Çoğu siyasi konuda hemfikirizdir Ziya Bey'le.
Alevilik meselesinde de öyle. Onun da benim gibi öyle kuru kuruya kimseye bağlılığı, hayranlığı falan yoktur. En önemlisi postal yalayıcı filan değildir bazı Alevi önderleri gibi. Alevilere en büyük kazığın TSK tarafından 80 darbesiyle atıldığını, 1938 Dersim Katliamı'nın kim ya da kimlerin eliyle gerçekleştiğini, Diyanet'in Alevileri yok saymasının ta Cumhuriyet'in ilk yıllarına dayandığını, zorunlu din dersinin TSK tarafından hazırlanan 1982 Anayasası'yla çıkarıldığını bilir yani. Hem sonra provokatif değildir. "Aleviyim" der ama asla Alevi kimliği üzerinden siyaset yapmaz! Nüfusunu kullanmaya kalkmaz.
Empati kurmayı başarabilen bir yönü vardır. Mesela üniversitede başörtüsü meselesine birçok Alevi'den farklı bakar. Ayrıca referandumda "Evet" dediği için benim gibi camiası tarafından epeyce bir hırpalanmışlığı var. Takılırım hatta kendisine; "Başkanım. Sen ve ben Beyaz Alevi'yiz..." diye...
Ezcümle. Severim ben Ziya Halis'i...
Konu başlığı Alevilik olan bir panelde Profesör Doktor Serap Yazıcı, Oral Çalışlar'ın da olduğu bir oturumda benden de konuşma yapmamı istemişti. Gittim geçen cumartesi.
Konuştum. Konuştum ama o konuşmam ister istemez ortalığı karıştırdı.
Vay sen misin; "Aleviler neden tek vücut olamıyor. Birlik ve bütünlük gösteremiyor!" diye sorgulamaya kalkan.
Vay sen misin; "Kimdir bu Alevi önderi diye ortalığa düşenler? Kim veriyor ona temsil etme hakkını?" diye kafa tutan... Vay sen misin; "Din dersi zorunlu olmasa da ben oğlumun o derslere girmesini isterim. Başta İslam tarihinin anlatılacağı bir genel din dersinde İslami ritüelleri öğrenmesini isterim" diye laf söyleyen!
Amanınnnnn... Sanki vahiy inmiş.
Sanki yüce rabbim demiş ki; "Eyyy Aleviler... Hepinizi ben bir tornadan çıkarttım. Hepiniz birden aynı cümleleri kuracak, aynı yaşam tarzını benimseyecek ve aynı biçimde tavır alacaksınız!"
Bazıları ayağa kalkıp protesto ettiler.
"Susturun bu kadını" dediler. Susturulmadığımı görünce bu kez salonu terk ettiler.
İki şeye çok üzüldüm tabii.
Birincisi beni davet eden EDP Genel Başkanı Ziya Halis'in ortalık karışınca ne yapacağını bilemez hale düşmesine...
İkincisi Alevilerin farklı düşünen Alevilere karşı o akıl almaz tahammülsüzlüğüne.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA