Ne zaman seviştiğinizi biliyorlar!

Teknolojik cihazlar süslü cümlelerle tüketiciye sunuluyor. Hayatı kolaylaştıran bu cihazlar özel hayatınızı deşifre ettiği gibi hack'lene de biliyor
SALDIRIYA AÇIĞIZ
Akıllı spor ayakkabı: Spor yaparken adım sayısı ve kalp ritmi gibi verileri senkronize ettiğiniz akıllı cihaza yolluyor. Kilo ve efor oranlarını hesaplayıp ağırlığın hangi noktaya verilmesi gerektiğini söyleyerek bel ağrılarını engelliyor.
Elektronik kontak lens: Birkaç dakika içinde ölçümleri yapıyor, bilgileri gözlüğün camını yapan cihaza yolluyor.
Giyilebilir sensör: Bileğe yerleştirilen sensör kullanıcısının sürekli yanında olan doktor gibi. Tansiyon, kalp ritmi, kan şekeri gibi verileri bilgisayarınıza aktaran sensör ters giden bir şey olduğunda doktorlara anında haber veriyor. Bunların yanı sıra araba, buzdolabı gibi cihazlar bozulduğunda sizi uyaran, tamir şirketlerine e-posta yollayan, evin elektrik ve ısı tasarrufunu sağlayan teknolojilerden de söz edildi. Fakat Obodovski'nin altını çizdiği en önemli nokta, bütün cihazların saldırıya açık olduğu. İşin aslı bu, iCloud hesabınızı hacklenmesinden bile riskli. Çünkü sağlığınızla ilgili verilerde yanlışlık olması kötü durumlara sebep olabilir.
HER ŞİRKET BİLGİ DEPOLUYOR
İPZ'de dikkat çeken isimlerden bir başkası da trend ve dijital pazarlama uzmanı Michael Tchong'du. ABD'de akıllı telefon kullananların neredeyse yarısının sabah uyanır uyanmaz telefonuna baktığını söyleyen Tchong bu cihazların pazarlamada nasıl kullanıldığını anlattı: "Gerek sosyal paylaşım ağları gerekse internetle işlev gören cihazlar üzerinden tüketicinin tüm bilgilerine ulaşabiliyoruz. Bunları kullanmayanların bile bilgilerine ulaşılabiliyor. Mağazalardaki özel geliştirilmiş kameralar gelenlerin yüzünü tanıyor. Hangi ürünlere baktığını ve aldığını depolayarak bir profil hazırlıyor. Sensörlü cihazlar sayesindeyse tüketicinin kaç saat uyuduğu, ne zaman seks yaptığı ya da ne zaman ağladığı gibi bilgilere de ulaşabiliyoruz. Tüketiciler aldıkları ürünlerin potansiyelini bilmiyor. Müşterilerinizin özel bilgileri ve zaaflarından yola çıkarak oluşturulan pazarlama stratejileri gerçekten etik mi? Sanmıyorum. Özverili olmak ve sınırları bilmek gerekiyor." Michael Tchong sözlerini bitirdiğinde akıllarda seminer başlarken söylenen söz yankılanıyordu: "Gelecek için endişelenmeyiz. Çünkü hepimiz orada olacağız."
EN SON HABERLER
- 1 Anne-babalar ekran başında kayboluyor
- 2 İnsanlık Gazze’deki vahşete daha ne kadar sessiz kalacak?
- 3 Tarifelerin ucu Ay’a kadar dokundu
- 4 Türkiye, yapay zekâ pazarında her şeye sahip
- 5 Baharla birlikte içini arındır
- 6 Strese karşı gönüllü mahkumiyet
- 7 Travmasız ve çalkantısız başarı
- 8 Yapay zekanın omzuna yaslanıp ağlayamazsınız
- 9 Serbest bırakılsalar da esaret sürüyor
- 10 Gönül kapısını kimlere açmalıyız?