Avrupa’da siyasi sistem sallantıda

Avrupa’da 35 ülke koalisyon ile yönetiliyor. Aylardır hükümetsiz yerler var. En çok oyu alan başbakan olamıyor. Seçimlere katılım hep çok düşük. Şimdilerde Almanya ve Fransa da sallantıda. Akıllarda iki soru var: Sistem neden çökmüyor? Her gelen siyasi parti aynı devlet politikasını nasıl yürütüyor?
AYLARDIR HÜKÜMET YOK
İlk önce Avrupa'daki genel duruma dair bazı temel bilgilere bakalım. Böylece sistemin kendi içerisinde ne denli karışık olduğunu görelim.





HASTA ADAM FRANSA
Gelelim Avrupa'nın motorları konumundaki Almanya ve Fransa'daki duruma. Son 3 yılda 4 başbakan değişen Fransa ile başlayalım.
ALMANYA'DA SARSINTILAR DİNMİYOR
KORKULAN SENARYOLAR GERÇEKLEŞİYOR
Avrupa için şimdilerde çok fazla korkulan senaryo mevcut. Üstelik bunların büyük bir kısmı gerçekleşiyor. Örneğin motor ülkeler Almanya ve Fransa'da siyasi ve ekonomik kriz derinleşiyor. Ayrıca iki ülke arasında Ukrayna savaşı, Çin ile ilişkiler ve ekonomik reformlar gibi çok kilit konularda anlaşmazlıklar var. Bunlara ek Rusya yanlısı partiler ve siyasetçiler gittikçe popülerleşiyor. 20 Ocak'ta görevine başlayacak olan seçilmiş ABD Başkanı Donald Trump döneminde Washington ile ilişkiler de çok iyi olmayacak.
AŞIRI SAĞ BOŞ DURMUYOR
Milyonlarca oy alıp seçimleri kazanmalarına rağmen iktidar olamayan aşırı sağcılar da boş vurmuyor. Sıhhi koridorlara karşılık özellikle Avrupa Parlamentosu seçimlerinde birleşmenin yollarını geliştiriyorlar. Fransa, Almanya ve İtalya gibi temel güç olan ülkelerde aşırı sağ partileri son yıllarda hep en üst sıralarda çıkıyor ve bu partiler adım adım güçlerini bir araya getirmeye yaklaşıyor. Bunu başardıkları takdirde yani AP'de elde edecekleri üst düzey makamlarla kendi ülkelerinde iç siyaseti de değiştirmeleri bekleniyor.
BARAJ TAKTİĞİ
Avrupa ülkelerindeki siyasi durumu şu şekilde özetlemek mümkün aslında: Genellikle kazanan parti tek başına iktidar olamıyor. Koalisyonlar kurulurken de aşırı sağ, popülist ya da aşırı sol söyleminde olanlar dışlanıyor. Bunun için sağdan soldan olsun diğer ana partiler birleşiyor, ikinci tura kalan seçimlerde birbirleri için yarıştan çekiliyorlar. Baraj taktiği uyguluyorlar yani. İstenmeyen partiler engellendikten sonra iktidara gelenler de gözlerini Almanya ve Fransa'ya çeviriyor. Bu iki ülkenin aldığı siyasi, ekonomik ve savunma alanındaki kararlar diğer ülkeler için belirleyici oluyor.
ÇARKI YÜRÜTEN MOTOR ÜLKELER
Bunca belirsizlik ve karışıklığa rağmen Avrupa ülkelerinde sistem nasıl durmadan işliyor? İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana çark Fransa ve İngiltere'nin eline bırakıldı. Ardından Almanya da sürece dahil edildi. Bu sistemi kuran ABD oldu. Hem Sovyetlere karşı hem de olası yeni bir Nazi çıkışına karşı. Sonra Avrupa Birliği devreye sokuldu. Zamanla Avrupa'da siyasi ve ekonomik çarkı döndüren ülkeler Fransa ve Almanya oldu. İngiltere zaten 2020'de AB'den ayrıldı. İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani'nin 5 Aralık'taki açıklaması aslında tüm sistemin özeti gibiydi: "Avrupa'nın tamamının işlemesini istiyorsak, Avrupa Birliği'nin büyük ülkelerinin, Fransa'nın istikrarlı olması gerektiği gibi Almanya'nın ve İtalya'nın da istikrarlı olması gerekir..."
SIHHİ KORDON İŞLETİLİYOR
Gelelim "Avrupa'da hangi siyasi parti gelirse gelsin devlet politikası değişmiyor" yaklaşımına. Öncelikle şunu belirtelim 'hangi parti gelirse gelsin' gibi bir durum çok da olmuyor aslında. Avrupa'da "cordon sanitaire" diye çok sık başvurulan bir kavram var. Buna "sıhhi kordon" ya da "güvenlik duvarı" diyebiliriz. Özetle şu demek: Söylemi ve vaatleri onaylanmayan siyasetçiler ya da partiler seçimleri kazansalar bile kurumsal rollerden dışlanıyor. Son yıllarda özellikle aşırı sağcılara karşı kullanıyor. Son olarak Hollanda, Fransa, Avusturya, Almanya ve hatta AP seçimlerinden sonra görüldü. Hollanda'da aşırı sağcı Geert Wilders seçimi kazandı ama başbakan olamadı. Ya da Avusturya'da da eskiden Nazilerin kurduğu bir parti seçimin galibi oldu ama kimse koalisyon ortaklığına yanaşmadı.
BASIN İŞ BİRLİĞİNDE
Avrupa'da seçimi kazanmalarına rağmen iktidarı ele geçiremeyen aşırı sağ partilerine oy verenler protesto için sık sık sokağa iniyor. Hemen Batı medyası devreye giriyor. Aşırı sağcı tüm siyasetçilere saldırı başlıyor. Diğer parti liderlerinin açıklamaları manşetlere çekiliyor. Aşırı sağcılara karşı halk arasında da 'güvenlik duvarı' devreye sokuluyor. Farklı partilere oy verenler de aşırı sağ endişesi ile sokağa iniyor ve kalabalık bir topluluk oluşturuyorlar. Bu durum sonraki seçimlere de yansıyor. Yani ilk turda farklı bir partiye oy veren kişi ikinci turda bu kez aşırı sağa karşı kazanması daha muhtemel olan isme yöneliyor.
EN SON HABERLER
- 1 Anne-babalar ekran başında kayboluyor
- 2 İnsanlık Gazze’deki vahşete daha ne kadar sessiz kalacak?
- 3 Tarifelerin ucu Ay’a kadar dokundu
- 4 Türkiye, yapay zekâ pazarında her şeye sahip
- 5 Baharla birlikte içini arındır
- 6 Strese karşı gönüllü mahkumiyet
- 7 Travmasız ve çalkantısız başarı
- 8 Yapay zekanın omzuna yaslanıp ağlayamazsınız
- 9 Serbest bırakılsalar da esaret sürüyor
- 10 Gönül kapısını kimlere açmalıyız?