Robotlar ve turizm dilleri yok ediyor

Dünya genelinde 7 bin farklı dil var. UNESCO’ya göre 3 binden fazlası bu yüzyılda yok olabilir. Ülkeler dillerini korumak için İngilizce konuşan robotlara savaş açtı. Turizm de bir tehdit olarak görülüyor
'BU VE ŞU' İFADELERİ HER YERDE AYNI





İKİ HAFTADA BİR YERLİ DİLİ UNUTULUYOR
ÖLMEKTEN CANLANMAYA
DİLİMİZİ BİLMİYORSA İTHAL ETMEYİZ
Uzmanlara göre küçük dillerin en büyük düşmanı küresel diller ve teknoloji oluyor. Örneğin İngilizcenin bu denli yaygın ve baskın olması aslında çok sayıda dil için bir tehdit. Ya da yeni nesil robotlar – teknolojiler başa bela, çünkü bunlar genellikle İngilizce konuşuyor. Bu nedenle birçok ülke ithal ettiği teknolojik alete kendi ana dillerinin yüklenmesini şart koşuyor. İzlanda bu ülkelerden biri. Ülkenin resmi dilini 400 binden daha az kişi konuşuyor. Bu nedenle bir süredir ülkeye getirilen her teknolojik cihazın İzlandaca konuşması gerekiyor. Uzmanlara göre küçük ülkelerin bir diğer problemi turizm oluyor. Sosyal medya etkisi ile turist akınına uğrayan küçük ülkeler ya da bölgelerdeki kişiler artık ana dillerinden çok İngilizceye önem vermeye başlıyor. Galler hükümeti ise turist vergisinden elde edilen gelirle Galceyi korumayı amaçlıyor.
SON KONUŞANLAR KAYIT ALTINDA
Peki ülkeler ya da dilin sahipleri en önemli miraslarından olan ana dillerinin yok olmaması için neler yapıyor? Guardian'daki habere göre çok sayıda gönüllü aktivist devrede. En çok yardım internetten yani teknolojiden alınıyor. Unutulma tehdidi altındaki bir dili konuşan son kişileri bol bol video çekiyorlar. Dilleri hakkında verdikleri bilgiler internete yükleniyor ki bir şekilde gelecek nesle aktarılsın. Örneğin Nijeryalı aktivist Tochi Precious, ülkesinde unutulma eğiliminde olan dilleri korumak için Wikitongues sitesini kullanıyor. Yerlilerin konuştuğu 700'den fazla dile dair bilgileri bu siteye yüklüyorlar. Dil koruyucuları aynı zamanda yapay zekadan da faydalanarak eski dilleri hayatta tutmaya çalışıyor. Örneğin Sao Paulo Üniversitesi uzmanları Brezilya'daki yerli halkların dillerinin korunması için yapay zeka destekli yazılımlar üzerinde çalışıyor.
TDK DEVREDE
Konu hakkında ulaştığımız Türk Dil Kurumu'ndan (TDK) bir yetkili Türkçe'nin korunması noktasında şunları dile getirdi: "Doğu Avrupa ve Balkanlardan Çin'in iç kesimlerine kadar uzanan Türkçe coğrafyası, kuzeyde Sibirya'ya erişen geniş bir alanı ifade eder. Bugün Türkiye Türkçesi dâhil 20 farklı yazı dili bulunan Türkçenin lehçeleri ile ilgili olarak hem tarihî hem çağdaş çok sayıda çalışma yürütülmekte. Gerek sözlükler gerekse dil bilgisi eserleri, edebî metinler ve konuşma kılavuzları yayımlanarak çok geniş bir coğrafyanın kültürünü temsil eden Türkçenin korunması ve gelecek nesillere aktarılması için Türk Dil Kurumu bütün gücüyle çalışmakta. Kitap çalışmalarının yanı sıra Türkçenin konuşulduğu her yerde hem akademik hem popüler etkinliklerle (soslyal medya-yapay zeka) farkındalık çalışmaları da yürütmektedir. Bilhassa öncülük ettiği ortak alfabe gibi çözüm odaklı konular ile Türk Dil Kurumu, Türkçenin gelecek asırlarda da bugünkü gücüyle yaşatılmasını teminat altına almaya çalışmaktadır."
TÜRKÇE EN POPÜLER DİLLER ARASINDA
UNESCO'nun 2022 yılında yayınladığı Tehlikedeki Diller Atlası'na göre Türkiye'de 3 dil yok oldu. Bunlar Kapadokya Yunancası, Mlahso, Ubıhça olarak belirlendi. Ethnologue'un 2023 verilerine göre Türk dillerinin tüm lehçeleri göz önüne alınırsa Türkçe konuşan kişi sayısı 200 milyonu aşıyor. Böyle olduğu takdirde Türkçe dünya genelinde en çok konuşulan diller arasında ilk 5'e giriyor. Öte yandan iki yıl önce Google Çeviri'ye 5 yeni Türk dili eklendi: Çuvaşça, Kırım Tatarcası, Başkurtça, Tuvaca ve Yakutça. Böylece Google Çeviri'nin desteklediği toplam Türk dili sayısı 13 oldu.
KİTAP YOKSA HALİN ZOR
Myanmar'da soykırım tehdidi olan ve milyonlarcası 2019 yılından beri topraklarından uzakta olan Arakanlı Müslümanların konuştuğu yerel dil de yok olma tehdidi altında. Bunun en temel nedeni yazılı kitaplarının olmaması. Ancak şimdilerde Bangladeş'teki mülteci kamplarında hayata tutunmaya çalışan Arakanlı Müslümanlar dillerini yaşatmak için ana dillerinde kitaplar hazırlamaya başladı.
EN SON HABERLER
- 1 Anne-babalar ekran başında kayboluyor
- 2 İnsanlık Gazze’deki vahşete daha ne kadar sessiz kalacak?
- 3 Tarifelerin ucu Ay’a kadar dokundu
- 4 Türkiye, yapay zekâ pazarında her şeye sahip
- 5 Baharla birlikte içini arındır
- 6 Strese karşı gönüllü mahkumiyet
- 7 Travmasız ve çalkantısız başarı
- 8 Yapay zekanın omzuna yaslanıp ağlayamazsınız
- 9 Serbest bırakılsalar da esaret sürüyor
- 10 Gönül kapısını kimlere açmalıyız?