Klinik Psikolog Esra Ezmeci ailelere tüyolar verdi: Sorunsuz ergenlik için 6 altın kural
Büyüme sürecinin bir parçası olan ergenlik, çocuk ve ebeveyn için büyük önem taşır. Anne babalar, onu daha çok dinleyip sınırları beraber çizerse çocuğunun çözümü evin dışında aramasına mani olur. Doğru iletişim, iki tarafı da mutlu kılar.

Ergenlikte çocukluk döneminden yetişkinliğe geçilirken, hem çocuk hem ailesi zor ve sancılı süreçler yaşar. Bu dönemde ergenler kimlik oluşturmaya ve kendini tanımaya çalışırken evde ailesiyle birtakım problemler yaşar. Ergenlik döneminin gelişim özelliklerini anlamak ve bu dönemin duygu ve düşünce işleyişleri hakkında fikir sahibi olmak ailelerin bu süreci sağlıklı bir şekilde atlatmalarını sağlar. Çocuğumuzla iletişimin en önemli şifresi ona sevgi ve doğru iletişim yolları ile yaklaşmaktır.
Bu dönemi en sağlıklı şekilde atlatmak için ihtiyaç duydukları an yanlarında pusula gibi yön gösterici olmak önemlidir. Bu başarılırsa ilişkiler daha da güçlenir. Ergenlikte fiziksel değişimin yanında, sosyal ilişkilerde de psikolojik olarak bir farklılaşma ve gelişim yaşanır.
Bunlar kızlarda ve erkeklerde farklılık gösterir. Ergenlik dönemi aşamaları her gençte aynı sırada görülse de zamanlaması farklıdır. Ortalama olarak kızlar, erkeklerden bir buçuk-iki yaş öncesinde ergenliğe girmiş olurlar ve bu dönem, yaklaşık altı yıl kadar sürer.