Alper Görmüş

09 Mayıs 2013, Perşembe

Bizim Schindler’lerimiz, Hacı Halil’lerimiz...

2015'e iki yıl kala Ayşe Hür Radikal'de "1915 Ermeni soykırımında kötüler ve iyiler" başlıklı bir yazı kaleme aldı ve 1915'in Müslüman "Schindler"lerini hatırlattı. Çok izlenen bir filme de konu olan Alman işadamı Schindler, malum, elinin uzanabildiği kadar Yahudi'yi Gestapo'dan saklamış, onların gaz odalarına gönderilmelerini engellemişti.

Kürşat Bumin, Ayşe Hür'ün bu yazısını hatırlatarak "Schindler'lerimizi hatırlamanın zamanı gelmedi mi" diye soruyordu son yazılarından birinde. Ben Kürşat Bumin'in sorusuna "hem de nasıl" cevabını veriyorum... Aslında bu çerçevede somut sayılabilecek gelişmelerden de söz edebiliriz...

Bunların başında, Erivan'daki "Ermeni Soykırımı Müzesi"nde hazırlıkları sürdürülen "1915'te Ermeni komşularını kurtaran Müslüman Türkler" köşesi geliyor. Bu köşede Urfalı Hacı Halil herhalde özel bir yer alacaktır. Hacı Halil'in öyküsünü ilk olarak, Kanada Zoryan Enstitüsü'nün kurucularından K. Sarkisyan anlatmıştı. Hacı Halil, Sarkisyan'ın dedesinin arkadaşıydı ve 1915'te arkadaşının yedi kişilik ailesini idam edilme tehlikesini göze alarak bir yıl boyunca evinin çatısında saklamıştı.

SON DAKİKA