Alper Görmüş

10 Mayıs 2013, Cuma

Ajax, Barcelona, Bayern...

Tanıl Bora, geçenlerde Radikal'de Bayern Münih'i sevebilmenin mümkün olup olmadığını irdeledi ve sevmeye talip olacaklara, "benden uzak dursun" imasını da ekleyerek birkaç küçük tüyo verdi. Tanıl Bora, Bayern'i neden sevmediğini, yazısının daha başında şöyle anlatıyordu: "Başka liglerin oligarşileri olur, Bundesliga'da monarşi vardır. 50 şampiyonluğun 22'sini Bayern almıştır. El'an 100 milyon euro'luk kadro besliyorlar (onlara en yakın Schalke, 60 milyon).

Bir futbolcu az parlamaya görsün, burnundaki çiçekle beraber kapıverirler. Oynamasa bile, maksat rakibe yar olmasın." Bayern, Alman merkez sağının takımı, yani kibirlerinin ve zenginliklerinin kaynağı belli. Bayern'i futbol adına yine de sevmek isteyenlere Tanıl Bora'nın verdiği birinci tüyo şöyle: "En saygıdeğer yanı, fast food'a düşkün olduğu kadar, kendi mutfağında da mükemmel yemek pişmesidir. Kadrosunda mutlaka kendi yetiştirdiği üç beş topçu olur. Şimdikiler: Lahm, Badstuber, Schweinsteiger, Müller." Şu tüyo da işe yarar görünüyor: "Bayern her zaman 'futbolcularının kulübü' idi. 1979'da oyuncuların başkanı istifaya zorlamışlıkları bile var.

Kulüp yönetimi hep eski futbolcuların elindedir. Kendine bir iş uyduramayan eski arkadaşlarına da 'bakarlar'. Gelmiş geçmiş en büyük gol kralları Gerd Müller mesela, alkolik olunca terapi görmesini sağladılar, sonra altyapıda yardımcı antrenörlüğe getirdiler." Tabii en önemlisi, Bayern'in, 1970'lerin Ajax'ından, 2000'lerin Barcelona'sından sonra total futbolun "yeni evre"sini teşkil ettiğine dair kanaat...

Bora, Guardian'ın ünlü futbol yazarı Jonathan Wilson'dan nakille ve Bayern'in futbolunu Barcelona'yla kıyaslamak suretiyle, bu futbolun neden "yeni evre" olduğunu şöyle anlatıyor: "Yeni modern total futbol Bayern'inkidir Wilson'a göre. Barça'dan farkları, fiziki güce daha fazla abanması, 'kontrollü agresif' basıncını doğrudan kaleye gitmekte kullanması, daha az top mülkiyetine ihtiyaç duymasıdır (geçen salı gecesi sadece yüzde 37)." Söylemesi ayıp mı bilmiyorum ama ben son bir buçuk yıldır Barcelona'nın futbolunu aşağı yukarı aynı cümlelerle eleştiriyordum etrafıma. Bayern'i sevebilmek mevzusuna gelince: Benim için imkansız. Fakat oynadıkları futbolun "karşısında durulamaz" bir futbol olduğu da apaçık ortada.

SON DAKİKA