Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

Akılsız diplomata zorla Şarlo filmi seyrettirilmeli...

Aklının ve diplomatik nezaketinin boyu, gösteri merakının ve şovenliğinin boyundan daha kısa olan İsrailli diplomat-politikacı Ayalon'un yüksekte oturmak merakı yüzünden, Türkiye ile İsrail'in ilişkileri kopma noktasına geldi.
Bu akılsız kişinin her türlü diplomatik kuralı ve nezaketi yok sayan davranışının gerekçesi de, Türk televizyonlarında oynatılan "Kurtlar Vadisi" dizisindeki Filistin'le ilişkili İsrail karşıtı görüntülermiş.
Acaba ne tür bir özür dileme ile İsrail hükümeti Türk Büyükelçisi'nin geri çağırılmasını önleyebilecek?
Ben İsrail Başbakanı Netanyahu'nun yerinde olsam, bu Ayalon'u evime davet ederdim.
Video-çalara Charlie Chaplin'in (Şarlo) 1940'ta yaptığı "Büyük Diktatör" (The Great Dictator) filminin DVD'sini koyup, düğmeye basardım.
Şarlo o filmde Hitler'i Tomania diktatörü "Adenoid Hynkel" tiplemesi ile alaya alıyordu. Filmde Mussolini de Bacteria diktatörü "Benzino Napoloni" tiplemesiyle canlandırılmıştı.
Bu iki müttefikin arasındaki örtülü rekabet ve düşmanlık, Napoloni'nin Hynkel'i ziyaretindeki alçalan koltukla anlatılıyordu.
Tomania diktatörü Bacteria diktatörünün koltuğunu alçaltarak egosunu tatmin etmeye çalışıyordu.
Eğer İsrail Başbakanı Netanyahu, Ayalon'a bu filmi seyrettirseydi ve film bittikten sonra "Sen kendini Hitler mi yoksa Mussolini mi sanıyorsun" diye sorsaydı, bu akılsız adam yaptığının yanlış olmaktan öteye gülünç de olduğunu belki anlardı.
Bundan sonra da televizyon dizilerine bakarak İsrail'in dış politikasını belirlemeye çalışmak yerine, sinema klasiklerini izleyerek, oturduğu koltuğun seviyesini değil, davranışlarının kalitesini yükseltmeye çalışırdı.
Türkiye'nin İsrail'deki maslahatgüzarlığını büyükelçiliğe dönüştürmesi için yıllar geçmesi ve yoğun çabalar harcanması gerekmişti.
Şimdi bir akılsız davranışın zamanı geriye döndürmesine İsrail Hükümeti bakalım seyirci kalacak mı?

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA