Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ENGELSİZ EKONOMİ CEMALETTİN GÜRSOY

Öğretilmiş çaresizlik!

Dünyada 750, Türkiye'de ise yaklaşık 10 milyon özürlü "3 Aralık Dünya Özürlüler Günü"nü andı. Özellikle Türkiye'nin çeşitli yerlerinde yapılan etkinliklerle eğitim, iş-aş, ulaşım, sağlık, rapor sorunları ve emeklilik gibi birçok konuda yaşadıkları sıkıntılar dile getirdi. Haklılar da...
Şöyle geçmiş yıllara baktığımda dertler hep aynı kalmış. Değişen sadece yıllar ve pankartlardaki yazı karakterleri. Şimdi gerereksiz laf edip başınızı şişirmeyeceğim. Aşağıda verdiğim 4 kare resime bakımanız yeterli olacak.
Her yıl seslerini duyurmaya çalışan özürlülerin makus talihinin yıllardır değişmemesinin tek suçlusu hükümetler mi? Değil elbet. Bunda bazı 'özürlü dernekleri'nin de rolü var. Nasıl mı? Şimdi size, zevkle okuduğum ve durumu çok iyi özetleyen bir hikaye (Mümin Sekman "Her şey seninle başlar") anlatayım da kararınızı öyle verin:
Kafese 5 maymun koyarlar. Ortaya bir merdiven kurarlar. Kafesin tepesine de iple muzları asarlar. Herhangi bir maymun merdivenle muzlara ulaşmak istediğinde, dışarıdan üzerine soğuk su sıkarlar. Merdivenleri çıkmaya çalışan maymunla birlikte diğerleri de soğuk sudan nasibini alır. Bütün maymunlar denemeler sonunda sırılsıklam olurlar. Bir süre sonra, muzlara doğru hareketlenen maymun diğerleri tarafından engellenir. Sonra maymunlardan biri dışarı alınıp, yerine yeni bir maymun (Adı 'A' olsun) konulur. A'nın ilk yaptığı iş muzlara ulaşmak için merdivene tırmanmak olur; fakat diğer 4 maymun buna izin vermez ve yeni gelen maymunu döverler!
Daha sonra ıslanmış maymunlardan biri daha (Adı 'B' olsun) değiştirilir. B de merdivene yaptığı ilk atakta dayak yer. Bu ikinci yeni maymunu (B) en şiddetli ve istekli döven sonradan kafese giren ilk yeni maymun A'dır!!!
Islak maymunlardan üçüncüsü de değiştirilir. En yeni gelen maymun (Adı 'C' olsun) da ilk atağında cezalandırılır. Diğer 4 maymundan 2'sinin, (Sonradan gelen A ve B) en yeni gelen maymunu (C) niye dövdükleri konusunda hiçbir fikirleri yoktur! Yine de şiddetle döverler!
Son olarak en başta ıslanan maymunların dördüncüsü ve beşincisi de yenileriyle (D ve E) değiştirilir. Tepelerinde bir salkım muz asılı olduğu halde artık hiçbiri merdivene yaklaşmamaktadır. Neden mi? Çünkü burada işler böyle gelmiş ve böyle gitmelidir!
Kısaca, tipik bir 'öğretilmiş çaresizlik' durumu ile karşı karşıyayız. Maymunlar çaresizliği öğrendi ve yeni gelenlere de zorla 'öğrettiler'.
Böylece 'birlik ve beraberlik içinde başarısız olmanın' 2 kutsal şartını yerine getirdiler:
1- Düşündüklerini birbirlerine yaptırmadılar.
2- Yaptıkları üzerine hiç düşünmediler!
Aynen sözünü ettiğim bazı özürlü dernekleri gibi. Maalesef bu düşüncedeki dernek yöneticilerinin egoları engelli sorunlarının üzerinde olduğu için, özürlülerin derlerine derman olunamıyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA