Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ENGELSİZ EKONOMİ CEMALETTİN GÜRSOY

Yüzde % 89.6 sakatlığı olan, sağlam sınıfında!

Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı'nın özürlüler için ÖTV ve KDV'den muaf araç alımında güzel bir uygulaması var. Ancak bu uygulama gelişigüzel ve günü kurtarma anlayışıyla yapılınca mağdur sayısı artıyor.
Şöyle ki, en az % 40 oranında raporu ve 'H' sınıfı ehliyeti olan sakat biri aracına özel tertibat taktırmak suretiyle ÖTV'den istisna araç alıyor. Yüzde 90 ve üzeri sakat olanlar ise yakını kullanmak şartıyla ÖTV ve KDV'den muaf araç alabiliyor. "İyi ya! Ne var bunda" diyebilirsiniz. Buraya kadarki uygulama normal. Anormal olan, yüzde 90'ın altında kalanlara yapılan muamele. Düşünün! Adam yüzde 75, 85 ve 89.6 özürlü raporu almış. Yani ağır sakat. Ama Maliye'ye göre bu kişi sağlam! Sağlam diyoruz. Çünkü, yüzde 90'ı tutturamadığı için ÖTV ve KDV'den istisna araç alamıyor.
Özürlüyü canından bezdiren sakat uygulamayı muhataplarına sorduk. Farklı farklı yanıtlar aldık... Birleşik Sakatlar Federasyonu (BİSAF) ve Engelli Hakları Derneği (ENDER) Hukuk Kurulu Başkanı Avukat Turgay Özcan da konuya farklı açıdan yaklaştı.
"Mevcut uygulamaya göre zaten yüzde 90'lık oranı tutturmamız olası değil. Örneğin, önceleri benim gibi ortez ve başkasının yardımıyla yürüyen biri, yüzde 95 oranında rapor alabiliyordu. Şimdi bu oran yüzde 40-50. Dolayısıyla benim gibi 'H' sınıfı sürücü belgesi olmayan kişiler, başka bir yerlerini de sakatlamalı ki ÖTV'den muaf araç alabilsin." Özcan'ın, hukukçu kimliğini konuşturarak canı yanan engellilere çağrısı şöyle: "BİSAF ve ENDER yanınızda. Türkiye'nin neresinde olursanız olun mevzuatı aşamıyorsanız 0216-417 73 13 / 0542- 5431801 nolu telefonu arayın, haklarınızı hukuki zeminde alalım." İşte bu. Artık engelliler haklarını sokakta değil, adliye koridorlarında alacak.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA