Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ENGELSİZ EKONOMİ CEMALETTİN GÜRSOY

Özürlü çocuğu olana erken emeklilik

Yazımıza, ağır özürlü çocuğu olan analarımızın "Emeklilik indirim hakkımız var mı?" sorusundan başlayalım.

Evet. Ağır özürlü çocuğu olan annelerin erken emeklilik hakkı var. İşte yürürlükteki yasa:

5510 sayılı Kanun'un 28'inci maddesine eklenen fıkra hükmünce emeklilik veya yaşlılık aylığı bağlanması talebinde bulunan kadın sigortalılardan sürekli bakıma muhtaç malul çocuğu bulunanların prim ödeme gün sayılarının dörtte biri, prim ödeme gün sayıları toplamına eklenir. Eklenen bu süreler emeklilik yaşından düşülür. Ancak bu maddede "Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra geçen süreler ibaresi" olduğu için yürürlük tarihinden önce çalışmaya başlamış bakıma muhtaç çocuğu bulunan kadın sigortalılar 01.10.2008'den sonra geçecek süre için prim ödeme gün sayısı ve emeklilik yaş hadlerinden dörtte bir indirim yapılacaktır. Bu yasa kapsamında günü dolan anneler çocuğunun özürlü raporuyla SGK'ya müracaat edebilir.

SORU: İyi günler. Böbrek ve romatizma rahatsızlığımdan dolayı yüzde 46 raporum var. Ayrıca SSK'dan psikiyatri tanısıyla yüzde 25 rapor aldım. Özürlü maaşı alıyorum fakat yetim maaşı almak için raporumla ve dilekçemle başvurdum, olumsuz yanıt aldım. Yüzde 60 getireceksin diye diretiyorlar. Ama Resmi Gazete'de bu oran yüzde 40 olarak açıklanıyor. Yetkililer illa yüzde 60'ta diretiyor. Bu konuda nasıl bir yol izlemem gerekiyor. Bilgilendirirseniz sevinirim. Mutlu Demirtaş.

CEVAP: Değerli okurum. 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı'nın dul ve yetim aylıkları ile ilgili konuları düzenleyen maddeleri 2008 Ekim ayı başından itibaren yürürlükte olan, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 106. maddesi ile yürürlükten kaldırılmıştır. Bu hükümlerin yine aynı Kanunun "5434 sayılı Kanun'a ilişkin geçiş hükümleri" başlıklı geçici 4'üncü maddesi (1) ile uygulandığını görmekteyiz. Sizin durumunuza gelince. Yürürlükteki mevzuata göre yetkililer haklı. Yetim aylığı alabilmeniz için rapor oranınızın yüzde 60 olması gerekiyor.

SORU: Cemalettin Bey, 2007'de aldığım yüzde 74 özürlü raporum var. 2022 maaşı ve evde bakım yardımı alıyorum. Sorum şu: 190 m2 dairemin birikmiş emlak vergisi borcu var. Raporumu ibraz ettiğim takdirde geçmişe dönük emlak vergisi borçlarım silinir mi? Sedat Anlar

CEVAP: Sedat Bey, Türkiye sınırları içinde 200 metrekareyi geçmeyen tek evi olan özürlüye emlak vergisi yok. Geriye doğru borçlarınızın silineceğini pek sanmıyorum. İkamet ettiğiniz yerdeki belediyeye gidip şansınızı deneyin.

SORU: 2003 tarihli raporumda yüzde 80 engelli işçi olarak gözüküyorum. Ancak 2007'de çalışmakta olduğum firma vergi indirimi için raporu yenilememizi istedi. O tarihte aldığım raporda "özür oranınız artık yüzde yirmi" dediler. Ben şimdi nasıl bir yol izlemeliyim? Ve önceki raporuma göre seneye emekli olabiliyorum; ne yapabilirim? Serdal Sevinç

CEVAP: Sevinç Hanım, maalesef aynı dertten mustarip o kadar insan var ki... Üç kuruş için sizin gibi ağır engelli birinin raporunu budayanlar utansın. Vergi indirim belgesi için kendinizi yıpratmayın. Bir dilekçeyle, elinizdeki raporla SGK'ya başvurun. (Dilekçenin bir örneğini almayı unutmayın.) Alacağınız yanıt kuşkusuz "hayır" olacaktır. Ama üzülmeyin. Bu yanıtla dava açıp hakkınızı çatır çatır alırsınız.

SORU: Özürlü aracı almak istiyorum. Tek gözümün yokluğu ehliyet almama engel olur mu? Şimdiden vereceğiniz bilgi için teşekkür ederim. Evren Kocaoğlu

CEVAP: Evren Bey. Tek gözünüzün olmaması ehliyet almanıza engel değil. Sürücü adayları ve sürücülerde aranacak sağlık şartları ile muayenelerine dair yönetmelikte belirtilen usul ve esaslara göre ehliyet alabilirsiniz. (R.G. 6 Eylül 2006 tarih, sayı 26301)

Sorularınız için iletişim bilgileri:

Faks: (0212) 354 34 69
Tel : (0212) 354 34 76
e-posta: cemalettin.gursoy@sabah.com.tr
SMS: CG yazıp 4122'ye gönderin.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA