Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞENGÜL BALIKSIRTI

Sibel Tüzün: O listelerde olmak istemiyorum

İki hafta önce televizyon programımızda Sibel Tüzün'le uzun uzun müzik dünyasını konuşmuştuk. Bir caz projesine başlamış, "Bu yıl albüm yapmayı düşünmüyorum. Belki daha sonra bu caz çalışmasını bir albüm haline getiririm" demişti. Malum, yaz geldi mi adettendir, albümler art arda gelir. Bırakın albümü artık tek şarkıyı bulan bile internet aracılığıyla dinleyicisine ulaşmaya çalışıyor. Eee, bu kadar iştahlıyken herkes, Sibel niye yapmıyor? "O listelerde yer almak istemiyorum. O kalabalıkta olmak istemiyorum." dedi. Biz de sorularımızı art arda sorduk;

Bu kalabalıkta kimler var?
Ben bu işe başladığımda rekabette olduğum insanlar Sertab Erener, İzel, Aşkın Nur Yengi, Levent Yüksel, Fatih Erkoç'tu. Hepimizin ortak noktası müziğe emek vermiş, müzisyenlerle birlikte yol almış, hedefi, geçmişi ve eğitimi müzik olan insanlar olmamızdı. Bugün müziğin içinde müzisyen olmayan insanlar var. Ben de yaptığım iş onlarla aynı kulvarda anılsın istemiyorum. Onları değiştiremiyorsam ben de kulvarımı değiştiririm. Birazcık caz dinleyin, keyifli olur.

Orada olmak niye sorun? Eğer sen farklıysan senin farkın ortaya çıkar...
Ben orada olmaktan haz etmiyorum. Yaptığınız iş radyolarda arka arkaya çalınıyor ya da aynı listelerde değerlendiriliyor.

Kötü mü geliyor o müzikler sana?
Müzikler kötü değil ama seslendirme açısından şu anda yapılan işlerin çoğunluğunu beğenmiyorum. Şarkıcı olmadıklarını düşünüyorum. Dolayısıyla orada olup da o şekilde kıyaslanmak istemiyorum. Orada olmak istemiyorum. Müzikal olarak beni tatmin etmiyor. Aslında benim derdim kişilerle değil. Piyasanın genel eğilimi müzikaliteden daha farklı yöne kaymış durumda. Artık pazarlama taktiklerinin çalıştığı bir sistem var. Ben de o sistemde yer almaktan dolayı mutsuzum.

Şarkılar 'beach'lerde, gece kulüplerinde çalıyorsa 'Bu şarkı tuttu' deniyor. Bu seni rahatsız ediyor mu?
Buna karşı değilim. Ben de kulüplerde içki içen insanlara şarkı söyledim. Müzikle eğlenmeye karşı değilim. Ama olayın kalitesi bence önemli... Beach'lerde söylenmesine de karşı değilim. Ama beachlerdeki DJ'lere para verip şarkıların çaldırılmasına karşıyım. Sisteme karşıyım. Orada öyle bir çark dönüyor. Hiçbir zaman da müzik hayatımda o şekilde bir başarının yanında olmadım. Adil olan bir müzik piyasasında tamam ama bir şekilde yönlendirilen piyasada olamam. Sistemin geneli şu anda bana hitap etmiyor.
Müzik dünyasının içinden, eğitimli bir kişinin sözleri bunlar. Eminim onun gibi düşünenlerin sayısı da az değildir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA