Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAĞLIK VE GÜZELLİĞİNİZ İÇİN GÜZELLİĞİNİZ İÇİN BENCE DR. ECE HATTAT

İş stresi diş gıcırdattırıyor!

Eşim, uyurken sürekli dişlerimi gıcırdattığımı söylüyor. Bu durumdan nasıl kurtulabilirim? M.O./Ankara
Dişlerinizi gündüz veya gece bilinçsiz olarak gıcırdatıyorsanız; 'bruksizm' sorununuz olabilir. Aşırı gerginlik, endişe veya öfkenin bu sorunu hızlandırdığı biliniyor.

MASUM BİR SORUN DEĞİL
Almanya'da yapılan bir çalışma, iş stresi yaşayan kişilerin daha fazla diş gıcırdattığını gösterdi. Diş gıcırdatmanın masum bir sorun olduğunu düşünmeyin. Bruksizm ileri dönemlerde, dişlerde hassasiyet ve çene, kulak, baş bölgelerinde yoğunlaşan ağrılara neden oluyor. Eşinizi uyandıracak kadar şiddetli diş gıcırdatıyorsanız mutlaka uzman bir hekime başvurun. Diş gıcırdatma tedavisinde alt ve üst çene dişlerinin arasında yerleştirilen gece koruyucuları kullanılıyor. Ayrıca, stresle baş etmenizi kolaylaştıracak terapi teknikleri de tedavide önemli yer tutar.

CİNSELLİK BİTMEZ! YETER Kİ DOĞRU İLETİŞİM KURMAYI BİLİN
50 yaşındayım, 25 yıllık evliyim. Beş senedir cinsel hayatımız yok. Cinsellik kaç yaşına kadar sürer? G.H./Muş

İlerleyen yaşla birlikte tüm vücutta olduğu gibi cinsel fonksiyonlarda da doğal bir yavaşlama meydana gelir. Hormonsal değişimler ile cinsel istek ve performansta düşüş yaşanabilir. Kadınlarda kuruluk ve orgazm sorunları ile erkeklerde sertleşme problemi riski yaşla birlikte artar. Kalp, yüksek şeker, tansiyon ve kolesterol gibi sağlık sorunları da cinsel hayatı olumsuz etkiler. Bununla birlikte, cinselliğin yaşla sonladığını söyleyen şehir efsanelerine inanmayın. Amerika'da Chicago Üniversitesi'nde yapılan yeni bir çalışmaya göre 55 yaşın üzerinde erkekler 15, kadınlar 11 yıl aktif bir cinsellik yaşayabiliyor. Sağlığınız iyi ise bu süre daha da uzuyor.

DUYGULAR DA ÖNEMLİ
Ancak cinselliğin sadece cinsel aktivite ile sınırlı olmadığını da belirtelim. Çift olarak duygusal ve fiziksel anlamda yaşadığınız tüm yakınlaşmalar cinsellik sayılır. Yaşla birlikte cinsel rutininizde değişimler olsa da çok ileri yaşlarda dahi mutlu bir cinsel hayata sahip olabilirsiniz. Partnerinizle doğru iletişim kurarak sorunlarınızı paylaşın. Cinsel probleminiz varsa bir doktora başvurun.

SAĞLIKLI BEYİN İÇİN KALP DİYETİ
Hafızamda hiçbir şey tutamıyorum. Eğer not almazsam her şeyi unutuyorum. Ne önerirsiniz? A.G./İstanbul
Duke Üniversite'sinde yapılan bir çalışma, yüksek tansiyon tedavisinde kullanılan ve DASH yani 'hipertansiyonu durdurmak için diyetsel yaklaşımlar' adı verilen beslenme planının; beyin sağlığı için çok faydalı olduğunu gösterdi.

BESLENME ÇOK ETKİLİ
Yağ, tuz ve kolesterolden fakir, bol sebze-meyve içeren, süt ürünleri ve protein açısından sınırlı olan DASH bol lif, potasyum ve magnezyum içeriyor. Araştırmaya göre DASH; hafıza, dikkat ve öğrenme yeteneğini geliştiriyor. Özellikle düzenli egzersizle birleştirildiğinde yaşa bağlı hafıza kayıplarını yavaşlatmaya yardımcı oluyor. Muz, turunçgiller, kayısı gibi meyveleri, ıspanak, semizotu gibi yeşil sebzeleri, kurubaklagiller ile fındık-fıstık gibi yağlı tohumları potasyum açısından tüketebilirsiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA