Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAİT GÜRSOY

Vakıf üniversitelerine yazık olacak

ÖSS sonuçları açıklandığında, vakıf üniversitelerinin boş kaldığı görüldü. Sanki beklenilmiyormuş gibi fırtınalar kopartıldı. Oysaki 3 ve10 Haziran tarihli yazılarımda, bu yıl vakıf üniversitelerinin boş kalacağını yazdım. Bu durumdan, en az şekliyle etkilenmeleri için, bu üniversiteleri gerekli tedbirleri almaları için uyardım. Ne yazık ki görünen köy kılavuz istemiyordu. Boş kalmanın birinci nedeni, devlet üniversitelerinde kontenjanların yaklaşık yüzde 15 arttırılması oldu. Zaten her yıl vakıf üniversiteleri tam dolmuyordu. Devlet üniversitelerindeki bu artış, işin tuzu, biberi oldu. YÖK'ün, vakıf üniversitelerinin kontenjanlarını artırmasının olumsuzluğunu da, kesinlikle gözardı etmeyelim. Çok fazla kontenjan açıldı, anacak onlar da boş kaldı.

Boş kontenjanların nedenleri
YÖK
'ün önümüzdeki yıldan itibaren katsayı farkını kaldıracak olması, tercih yapmayı düşünen aday sayısını azalttı. Bunun yanı sıra, liselerin dört yıla çıkarılması nedeniyle, hazırlık sınıfı okuyan Anadolu lisesi öğrencileri bu yıl 11'inci sınıfta okuyor. Bir de bunlara, meslek yüksekokullarının bölüm adlarının değişikliği eklendi. Bu üç nedenden dolayı geçen yıla nazaran tercih yapmayan aday sayısı 200 bin arttı. Ülkemizde pek çok sektörde yaşanan ekonomik krizle, vakıf üniversiteleri tanışmamıştı. Ne yazık ki, eğitimdeki ekonomik krizi tercih döneminde yaşamaya başladılar.
Ayrıca, okullarımızdaki yaklaşık 3 fen alanı sınıfına karşı, 1 Türkçe-matematik, sosyal veya dil sınıfı olduğu gözardı edildi. Bu yüzden, SAY 2 puanıyla öğrenci alan bölümlerde, geçen yıla nazaran yaklaşık yüzde 20 gibi öğrenci kaybı olurken, bu oran, EA 2 bölümlerinde daha arttı. SÖZ 2 bölümlerinde ise çok daha arttı. DİL puanında ise çöktü. Üniversitelere kesin kayıtlardan sonra, boş kalan kontenjan oranı artacak. Çünkü her yıl, vakıf üniversitelerini kazanıp da, kayıt yaptırmayanların oranı yüzde 10'larda. Bir taraftan devlet üniversitelerinin kontenjanlarının artırılması, bir yandan tercih yapmayı düşünen öğrenci sayısının azalması, diğer taraftan ekonomik kriz vakıf üniversitelerimizi iyice üzdü.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA