Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAİT GÜRSOY

Gençler YÖK'ün kararını bekliyor

Danıştay 8. Dairesi, İstanbul Barosu'nun açtığı davada, YÖK'ün 21 Temmuz 2009 tarihli kararının 3, 4 ve 5. maddelerinin yürütmesini oybirliğiyle durdurmuştu. YÖK, bunun üzerine Danıştay 8. Dairesi'nin, YÖK'ün üniversiteye girişte katsayı farkını kaldıran kararının yürütmesinin durdurulması kararına itiraz etmişti. Kurul, YÖK'ün itiraz gerekçelerini yerinde görmedi ve reddetti.
Danıştay'ın, YÖK'ün meslek liselerine katsayı ayarlaması kararını bozmasının ardından muamma sürüyor. 1.5 milyon öğrenci ve aileleri yeni uygulamayı merakla bekliyor. İtiraz kabul edilmediği için, eşit katsayı uygulamaya geçmeden kalkmış oldu. Bu durumda üniversite sınavı öncesinde YÖK'ün boşluğu doldurması gerekiyor. Böyle bir ret kararının çıkabileceğini düşünen YÖK, bildiğim kadarıyla önceden tedbirini almıştı.
Öncelikle üniversite adaylarının ve ailelerinin içi rahat olsun. Sınav sistemi ana hatlarıyla aynı kalacak. Sınav tarihlerinde değişiklik olmayacak. Ayrıca herkes şunu iyi bilsin, katsayı değerlerinde ufak değişiklikler olabilir. Ancak kesinlikle eski sisteme dönülmeyecek. Meslek liseliler, alan dışı tercih yapacak olan genel lise öğrencileri çalışmalarınıza ara vermeden devam edin. Biz büyükler de bu konuda özverili ve sağduyulu davranmalıyız. Kesinlikle taraf ve öteki yaratılmadan bu sorunu çözmeliyiz.

Sorunun çözümü basit

Dünyayla rekabet edecek gençler yetiştirmeliyiz. Geleceğimiz olan çocuklarımızı haksız uygulamalarla niye mağdur edelim? Burada ülke zarar görüyor. "Meslek lisesi, memleket meselesi" diyoruz. Sonra da meslek liselilerin önünü kapatıyoruz. Sanayi ve küçük işletmelerin nitelikli insan gücüne ihtiyacı var. Meslek liselerini bitirmemeliyiz. Kısacası bu okullardaki gençlere, "işçisin sen işçi kal" deniliyor. Ne yazık ki bu durumda, bu çocukların mühendislik, hukuk, psikoloji hayali kurma hakları yok. Yüz binlerce gencin geleceğiyle ve hayalleriyle hiç kimse oynayamaz.
Bugünkü yasalar çerçevesinde sorunun çözümü çok basit. YÖK Kanunu'nun 45. maddesi değiştirilir. Eğer yasa değiştirilmek istenmiyorsa ve yasada da alan içi, alan dışı katsayı farkı şartsa, katsayı farkı binde bire indirilir. Böylece soruna kısa vadede çözüm bulunmuş olur. Daha sonra önde gelen bilim insanlarımızın görüşleri alınarak, uzun vadede sorunun çözümü daha bilimsel ve daha toplum yararına yapılabilir.
Yarın YÖK Genel Kurulu toplanacak. Katsayı eşitsizliğiyle ilgili karar alınacak. Açık olan tüm yollar denenerek, B, C, D ve E planlarından biri uygulanacak. Şu anda yasal düzenleme düşünülmüyor. Bu konuda aldığım bir son dakika duyumunu da sizinle paylaşmak istiyorum. Meslek liseleri ve genel liseler için 0.15 olarak eşitlenen katsayı, 0.15- 0.14 veya 0.10-0.09 oranına çekilebilir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA