Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Birdal mahkeme yolunda

İnsan Hakları Derneği (İHD) eski Başkanı Akın Birdal, "Güçlü Eylem Planı" adlı andıçın altında imzası bulunan Çevik Bir'e dava açmaya karar vermiş. Söz konusu andıçın muhtevasını kısaca hatırlatalım: Şemdin Sakık isimli teröristin yakalanmasından yola çıkarak, bazı siyasetçiler, gazeteciler, işadamları ve dernekler onunla irtibatlı gösterilecek, böylece kişiler ve kurumlar itibarsızlaştırılacaktı.
Maksat ve kullanılacak yöntem şu şekilde izah ediliyordu. (İHD ile ilgili Eylem Planı)
Maksat:
Bu derneğin PKK güdümünde olduğu konusunu ortaya koyarak, sağladığı desteği açıklamak ve kapatılmasını temin etmek.
Kullanılacak yöntem:
Psikolojik Harekât Daire Başkanlığı'nca elde edilen bilgilerin uygun bir şekilde düzenlenerek, basına verilecek bilgi notu haline getirilmesi. İHD Başkanı Akın Birdal ve İHD hakkında bilgi notunun hazırlanması. Jandarma Genel komutanlığı, MİT ve Emniyet Genel Müdürlüğü'ne, İHD ve Akın Birdal'ın PKK ile işbirliğini ortaya çıkarmaya yönelik istihbarat isteğinde bulunulması. Etkin köşe yazarlarından birine ve televizyonlara, İHD ve Akın Birdal ile ilgili bilgilerin aktarılması. İHD'nin kapatılması için Dernekler Kanunu'na aykırı faaliyet gösterdiği konusunda İçişleri Bakanlığı nezdinde girişimde bulunulması.

***

Aynı belgede, Fazilet Partisi ve HADEP'in yanı sıra, Salim Ensarioğlu, Fethullah Erbaş, Sebgatullah Seydaoğlu, Abdülmelik Fırat gibi Güneydoğulu milletvekilleri ile Cengiz Çandar, Mehmet Ali Birand, Mahir Kaynak gibi gazeteciler de yer almıştı. Her bir kesim için, sözde Şemdin Sakık'ın itiraflarından hangi maksatla yararlanılacağı açıklanıyordu. Meselâ, gazeteciler için şöyle deniliyordu:
Amaç:
Adı geçen gazetecilerin kamuoyunda saygınlığının azaltılması ve itibarının düşürülmesi, terör örgütüne sağladıkları dolaylı destek sebebiyle, aleyhlerinde kamuoyu oluşturulması.
Yöntem:
Bilgi notu hazırlanması ve medyaya verilmesi. Örgütün parayla her şeyi kendine müzahir gazetecilere yaptırttığının, gazete sahipleri, seçilen köşe yazarları ve televizyonculara aktarılması. Bazı basın mensuplarının terör örgütünün oyuncağı olduğuna ilişkin bir bilgi notu hazırlanması. Mektup kampanyası.
***

Nisan 1998'de yürürlüğe konan bu eylem planı, dönemin Genelkurmay Başkanı Hüseyin Kıvrıkoğlu tarafından da "Evet biz hazırladık" diye kabul edilmişti. Sadece Akın Birdal değil, mağduriyete uğrayan diğer kişiler de hesap sormalı. Tabii CHP fırsat verirse. Bugün olağanüstü toplayacağı grupta CHP lideri, Anayasa Mahkemesi'ne başvurma sebeblerini izah edecek. Baykal, ne derse desin, hangi gerekçeye sığınırsa sığınsın, "darbecilerin" ya da "kendi halkına karşı psikolojik harekât tertipleyenlerin" sivil mahkemelerde yargılanmasının önünün kesilmesi girişimi, demokrasiye vurulan bir darbe olarak siyasal tarihte yerini alacaktır. Öyle yapacağına, CHP, AK Parti ile bir araya gelip Anayasa'nın hem 145'inci maddesini değiştirmeye katkı sağlasın, hem de mevcut kanundaki noksanları giderip hataları düzeltmek için inisiyatifi ele alsın.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA