Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

145. madde çok muğlak

Anayasanın 145. maddesi süratle değiştirilmeli. Çünkü, son derece muğlak ve farklı yorumlara açık bir muhtevası var. Hangi suçların Askeri Mahkeme'ye gideceği 4 başlık altında toplanıyor: 1) Askeri suç (Yani Askeri Ceza Kanunu'nda yer alan suç) 2) Askere karşı işlenen suç 3) Askeri mahalde işlenen suç 4) Askerlik hizmet ve göreviyle ilgili suç.
Anayasa Mahkemesi, 1978'de, ordu mensubuna hakaret suçunun, Askeri Ceza Kanunu'nda yer alsa dahi, askeri suç sayılmayacağı kararını vermişti. Dolayısıyla, askere karşı işlenmiş olsa ve Askeri Ceza Kanunu'nda yer alsa dahi, hakaretin, Askeri Mahkeme'de yargılanmasını engellemişti.
Peki bir suçun askeri mahalde işlenmiş olması, Askeri Mahkeme'yi yetkili mi kılacak? Hayır... Zira, askeri mahalde işlenmiş örgütlü suçların, hem hedefi siviller oluyor, hem de askerler sivillerle bağlantılı şekilde eylem yapıyor. Bir başka ifadeyle, askeri mahalde işlenen suç, askeri mahalle sınırlı kalmıyor.
Madde bu kadar fazla yoruma açıkken, CHP, niçin "anayasaya aykırılık" gerekçesiyle yeni düzenleme aleyhine Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu? Defalarca bu sütunda tekrarladık: İlk adım, anayasanın
değiştirilmesi olmalıydı.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA