Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Hüseyin Çelik ile sohbet

Hüseyin Çelik'in telefonları durmuyor. Çünkü kendisi medyadan sorumlu Genel Başkan yardımcısı. Artık, AK Parti, basın mensuplarına "kapı duvar" değil. Çelik her talebi karşılıyor, her soruya cevap veriyor; gazetecilerin işini kolaylaştırmaya çalışıyor. Salı günkü yoğun koşuşturma arasında, bana da vakit ayırdı. Tayyip Erdoğan'ın Meclis'teki odasına çıkıp, biraz sohbet ettik. (Tabii ki Başbakan yoktu)
Önce demokratik açılıma girdik: "...Korkularımızla, tabularımızla yüzleştik. Herkes eteğindeki taşı döktü. Bir problemi yok farz etmek, o problemi ortadan kaldırmaz ki. Gündüz ortasında gözünü kapatan sadece kendine gece yapar."
Demokratik açılım seçimleri nasıl etkileyebilir?
"Bir kesimde beklenti yüksek, bir diğer kesimde endişeler yüksek. Taşlar yerine oturunca, oylar da artar. Kırmızı çizgilerimiz var. Bunu her yerde tekrarlıyoruz. Birlik ve bütünlüğümüz üzerinde tartışma yok. Cumhuriyete ve ülkeye mensubiyet şuurunu geliştirmek amacıyla bir milli birlik projesi yürütüyoruz. 2023'te, cumhuriyetin 100. yıldönümünü kutlayacağız. Türkiye'nin ayaklarındaki prangayı sökmeye, önündeki takozu kaldırmaya gayret ediyoruz. Resmi dil elbette Türkçe; başkent Ankara. Otonomi, federasyon gibi konular gündemimizde değil. Biz sadece çoğulculuğun önünü açıyoruz. Terörle mücadeleden vazgeçmiş değiliz. Unutmayalım ki, sınır ötesi harekâta da tezkereyle onay verdik. Demokratik açılımın iki ayağı var: 1) Dağdan indirmek 2) Terörün 'meşruiyetini' ortadan kaldırmak. Evet, bazı kesimlerden ve muhalefetten yüksek dozda eleştiri geliyor. Ama başkalarının yanlışlarından dolayı, biz kendi doğrularımızdan niçin vazgeçelim?"
Hüseyin Çelik, komşularıyla iyi geçinmeye ve dünyada barışı tesis etmeye çalışan bir Türkiye'nin, kendi iç huzurunu da sağlamasının önemine temas etti.
"Eskiden Türkiye'den bahsederken, 'Üç tarafı denizlerle, dört tarafı düşmanlarla çevrili bir ülke' derdik. Şimdi, düşmanlarımızdan değil, komşularımızdan söz ediyoruz. Biliyor musunuz, komşularımızla ticaret hacmimiz % 700 oranında arttı. Dış dünyada Türkiye'nin elde ettiği çeşitli pozisyonlar var. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde üyelik, İslâm Konferansı Genel Sekreterliği, Medeniyetler İttifakı'nda eşbaşkanlık... Barışın tesisi için Rusya ile Gürcistan, İsrail ile Lübnan, İsrail ile Suriye ya da Suriye ile Irak arasında arabuluculuk yapmaya çalışıyoruz. Kendi içimizde kavga edersek, huzuru sağlayamazsak, bize demezler mi: Kendisi muhtac-ı himmet bir dede, nasıl başkasına himmet ede"
Asker-siyaset ilişkilerinde ise, Çelik, sağduyulu davranmaktan yana. AK Parti'nin rövanşist duygularla ya da bir meydan okuma havasına girmeyeceğini söylüyor.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA