Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

İhracat meydanı

Türkiye İhracat Haftası'nda iş dünyasının önde gelen isimlerinin katılımıyla 'İhracat Meydanı' oturumunda tecrübeleri, inovasyon ile arge'ye bakışlarını tartıştık. Meslektaşımız Ali Kırca'nın yönettiği oturumdan birkaç özet sunuyorum.
TUŞAŞ Temel Kotil: "İhracat bir hayat stili olmalı. Para kazanmak, satmak için değil dünyayla uyum sağlamak için bu işi yaparlarsa biz o 500 milyar $ hedefini yakalarız."
Şişecam Ahmet Kırman: "AB'nin cam sisteminin bir parçasıyız. Ar-Ge'miz 80 milyonlara geldi. Yılda 1.5 milyar m3 doğalgaz tüketiyoruz. Yunanistan'ı ısıtacak durumdayız."
Kibar Holding Ali Kibar: "Dünyadaki dönüşümün gerisinde kalırsak yeni trendi kaybederiz. Tüketicinin alışkanlıklarında da bir farklılaşma olmaya başladı."
Vestel Turan Erdoğan: "Cep telefonu yapmaya başladığımızda sürekli patentimi kırıyorsun diye mektuplar gelmeye başladı. Düne kadar üretim çok ulviydi bir anda patentler ulvi hale geldi."
TİM Süleyman Kocasert: "Her işadamı er ya da geç bir gün ihracatçı olmalıdır. Bu ülkeye 1 dolar fazla getirmek için ihracatçılar olarak seve seve çalışırız."
VSY Ercan Varlıbaş: "Çok iyi görüş sağlayan bir ürün bulduk ve onun patentini aldık. Bir firmanın %50 cirosu son 2 yılda yaptığı ürünlerden gelmiyorsa o firma doğru yolda değildir."
Tema Holding Vahap Küçük: "Bir kilogram çocuk gömleğimizi 30 dolara satıyoruz. Fasondan çıkıp katma değerli ürün üretmediğimiz takdirde Avrupa ve diğer ülkelerin hamallığını yaparız."
Durmazlar Holding Hüseyin Durmaz: "120 ülkeye ihracat yapıyoruz. 1977'den beri farklı ülkelerle çalışıyoruz. Devletimiz desteklenecek sektörleri belirlemeli."
Dünya Hakan Güldağ: "İnovatif tarafımız olduğu çok net. İhracatta orta teknoloji ürünlerde tıkalı kaldık. Türkiye global köyün nalburu ve terzisi olmamalı."
Hürriyet Vahap Munyar: "Cesaretle üretici ihracatçılar desteklenmeli. Eğer zamanında devlet Vestel'e destek verseydi. Türkiye televizyon üretiminde belki başka yerde olacaktı."
Sabah Şeref Oğuz: "Fikrimiz 4.0 ama alışkanlıklarımız 2.1'de kalmış. Eski yolda yeni ayakkabıyla yürüyoruz. Yeni zenginlik alanlarına doğru gitmemiz şart."
Danışman Metehan Demir: "Beyin ihracatı yapmamalıyız. Bu ülkede kalmalı. Çok değerli isimler yurtdışına gitmek için yol arıyor. Bunlar ülkede kalmalı."

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA