Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

200 milyar dolar küçüldük!

Dolar bazında Türkiye'yi 300 milyar dolardan 700 milyar dolara taşıyanlar, dünyanın en büyük, "17'nci ekonomisiyiz" diye böbürlenenler, çok merak ediyorum, acaba bir yılda 200 milyar dolarlık küçülmeyi nasıl açıklayacaklar? "Ne yapalım, şimdi dünyanın en kötü dördüncü ülkesiyiz" mi diyecekler? Yüzde 13.8 küçülme bize yakışmıyor. Bu işler hava atmakla olmuyor!..
Öyle ya, bir siyasi parti niye iktidar olmak ister?
Elbette ülkenin kaynaklarını büyütmek, daha iyi yönetmek ve dağıtmak için. Görünen o ki; bizim ülkede siyasetçinin ve bürokratın böyle bir derdi yok.
İddia ediyorum. Sorumlu siyasi iktidar ve sorumlu bürokrat böyle bir dönemde kamuoyu önünde bu şekilde kavga etmez.

***

Kolay mı? Bir yılda 200 milyar dolar küçüldük! Bir yıl boyunca her gün 600 milyon dolar kaybettik! Türkiye'nin en büyük 10 holdinginden biri kayıp gidiyor. İşsizlik çığ gibi büyüyor, gençler sokakta! Türkiye patlamaya hazır saatli bomba gibi duruyor.
Reel sektörün yaşadığı bu derin kriz gösteriyor ki; bu dönemde 100 bin çalışan ve 90 şirket ile Türkiye'nin en fazla katma değer yaratan holdingi olan Koç Holding çok yakından takip edilmeli. Sakın, "Niye?" diye sormayın. Her şeyden önce Koç Holding, 86 yıllık Cumhuriyet ile yaşıt. Kurucusu Vehbi Koç'un elle taşıdığı tuğla, kiremit hâlâ ilk Türkiye Büyük Millet Meclisi binasının duvar ve çatısında duruyor. Bu holdingin kalbi ve nabzı Türkiye ile atıyor. Bu holdingin aklı ve ruhu Türkiye'yi taşıyor. Koç Holding sırtını Anadolu'ya dayamış, gözünü Batı'ya dikmiş bir küresel Türkiye aslanı.
İlan ediyorum! Türkiye için iyi olan Koç Holding için iyi oluyor!.. Koç Holding için iyi olan Türkiye için iyi oluyor!..
***

Rakamlar, Koç Holding analizi yaparken 5 kritik noktaya odaklanmaya işaret ediyor.
Koç, ithalat ve yerli üretici dengesini en kritik sektörlerde kurmayı başarmış...
Koç, ve dış piyasada fiyat kotasyonunu kolaylaştırıyor. Finansman ve satış gücünü, rakiplerini öldürmeden, kimseyi dışlamadan kullanıyor. Eğer isterse, bu kriz ortamında birçok rakibini birçok sektörde devre dışı bırakabilir.
Sahip olduğu geniş bayi ağı ile İstanbul- Anadolu karşıtlığını bir tampon gibi yumuşatıyor. Nitelikli istihdamı en kötü ortamda bile destekliyor.
Yaptığı icraatla, Maliye'nin en acil paraya ihtiyaç duyduğu dönemde, en kritik anlarda otomotiv, beyaz eşya, elektronik, akaryakıtla devlete omuz veriyor.
Türkiye'nin en büyük rafinerisi olan Tüpraş, akaryakıtta fiyat, vergi ve kâr marjları konusunda siyasetçilerin piyasayı darmadağın etmesini yumuşatıyor.
Ama nereye kadar?

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA