Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Alanya umudunu Arınç'a bağladı

Geçen hafta Alanya Sanayici ve İşadamları Derneği (ALSİAD) üyeleriyle bir araya geldik. Konuk konuşmacı olarak küresel krizi anlattık. ALSİAD Başkanı Ahmet Öz, "Oteller ödeme yapmakta zorluk çekiyor. Telefonum çalacak diye yüreğim ağzıma geliyor" deyince anladık ki, Alanya'da turizmcilerin işi zor. 150 bin yatak kapasiteli Alanya'da bu yıl yüzde 15 düşüş var.
Alanyalılar arayış içinde. Heyecanla 15 yıldır yapımı süren ve bir türlü açılmayan Gazipaşa Havalimanı açılmasını bekliyorlar. Umutlarını annesi
Alanyalı olan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a bağlamışlar... Alanya'dan sonra Side'de açılan çevreci otel Otium Eco Club'a uğradık. OTİ Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Bektaş, "Bu konseptle maliyeti yüzde 30 aşağı çekeceğiz" diyor.
Kolay mı?
Turizmde giderin yüzde 25'i enerji, yüzde 25'i yiyecek-içecek, yüzde 25'i istihdam. Turizmciler, enerji ve istihdamda nefes aldıracak bir çözüm bekliyor.
Turizmciler ihracatçılardan daha çok katma değer yaratıyor ama ihracatçılar kadar lobilerini yapacak kimseleri yok! Hükümet bugüne kadar açıkladığı 6 pakete turizmcileri almadı. Turizmde fiyat ve gelir düşerken maliyetler artıyor. Üstelik sektör değişim yaşıyor. Küresel krize kadar Türkiye, yatırımcı açısından ilgi çekici bir pazardı. Bu istek azalmış olsa bile Türkiye hâlâ küresel sermayenin ilgisini çekiyor.
Örnek verelim.
Ruslar, son iki yılda Antalya'ya 2.5 milyar dolarlık yatırım yaptı. Son bir yılda 33 otel el değiştirdi, 1.5 milyar dolarlık bir gelir yaratıldı. Antalya'da işletmeci ya da otel sahibi Türk yatırımcılar, yaşadıkları nakit krizini aşmak için otellerini satıp rotayı Anadolu'ya çevirdiler.
Son bir yılda 113 turizm teşvik belgesinin sadece 17'si Antalya'ya geldi.
Ağırlık Anadolu'ya kayıyor!

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA