Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Karbon kredisi ve fonları geliyor!

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK),İstanbul Altın Borsası (İAB) ve birkaç özel şirket hummalı bir çalışma içinde. Karbon kontratlarının alınıp satılmasına olanak verecek bir platforma öncülük etmek için çabalıyorlar. 1 Ocak 2013'te hızlanacak karbon ticareti için elektronik bir ticaret platformu oluşturmaya çalışıyorlar.
Eğer şimdi böyle bir patform oluşturamazsak çaresiz Londra'daki Avrupa İklim Borsası'nın (ECX) kapısını çalacağız...
AB'de adına ETS, "AB Emisyon Ticareti Sistemi" diyorlar. Bu yapı 11 bin 500 şirketi kapsıyor. Hükümetler ve şirketler birbirleriyle karbon kredisi alıp satıyorlar.
Biz Türkler farkında bile değiliz.
Dünyada karbon ticareti tırmanıyor. 2007'de 64 milyar dolarlık karbon ticareti yapılırken 2008'de bu rakam 120 milyar dolara ulaştı. 4 milyar ton karbon satıldı. 2020'de bu rakam dörde katlanacak. Gönüllü piyasalarda da 704 milyon dolarlık karbon işlemi yapıldı.

***

Petrole bağımlı tüm sektörler deli gibi karbon kredisi hesabı yapıyor. Türkiye'de demir çelik, rafineri, haddehane, çimento ve ulaştırma sektörü ise öküzün trene baktığı gibi bakıyor. THY, kurumsal "karbon ayak izi" risk yönetimi için hazırlıklarını sürdürüyor!.. İngiliz şirketi ECO, Zorlu Holding'in Osmaniye'deki rüzgar santralininin projesini geliştirdi ve karbon kredisini satın aldı ve bu krediyi Tokyo Elektrik Dağıtım şirketine sattı.
Türkiye'de 6 şirket karbon ticareti yapıyor. Ecofiys, Turkuaz, JP Morgan, ENÇEV, Mavi Consultans, GAYA karbon kredileriyle uğraşıyor. Şirketler proje geliştiriyor, brokerlık yapıyor. Bankalar da karbon kredileri için hazırlıklarını sürdürüyor. Karbon fonu ve portföyü oluşturuyor. Karbon fonları tıpkı hedge fonlar gibi çalışacak. Vakıfbank ve TSKB, özel birim kurdu. TSKB'nin bu ay içinde karbon fonunu çıkartacağı söyleniyor.
Özel bankalar hazırlık aşamasında.
Ben ise şimdiden dersimi çalışıyorum. Çünkü Stratejik Teknik Ekonomik Araştırmalar Merkezi (STEAM) tarafından 13-14 Ağustos'ta Ceylan Otel'de Türkiye'nin ilk karbon arenası yapılıyor. Arena başkanı Cumhurbaşkanlığı enerji danışmanı Doç. Dr Volkan Ediger ile enerji güvenlik analisti Faruk Demir.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA