Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

1 krediye 6 dolar ödedi!

Sektörel Fuarcılık şirketi Türkiye'de bir ilke imza attı!.. 15 yıldır düzenlediği enerji fuarı ve konferansı ICCI, gönüllülük esasıyla Rusya'daki bir hidroelektrik santralinden (HES) karbon kredisi kullandı! Şirket, düzenlediği fuarlarda kullandığı elektrik, tükettiği kâğıt, ısıtma ve soğutma için kullandığı doğalgaz, fuar esnasında kullanılan taşıt ve gelen konukların kullandığı lojistik çerçevesinde harcadığı emisyon için "500 dolarlık karbon kredisi" satın aldı. "Kirletiyoruz ama satın alıyoruz!" diyerek karbon kredisi arayanlara örnek oldu. Karbonda projenin sürdürülebilir olması önemli. Çünkü sürdürülebilir proje, kaliteyi temsil ediyor.
Sektörel Fuarcılık, Rus şirketine 1 kredi için 6 dolar ödemiş!. Öyle ya, niye Rusya tercih edilmiş? Çok basit. Türkiye'de henüz bu standartta bir proje ve HES'lerin hâlâ karbon kredisi satış sertifikası yok!..

***

Karbon deyip geçmeyin!..
Artık alınır satılır bir meta. Önümüzdeki dönemin en heyecanlı kredi pazarını oluşturmaya aday. Diyeceksiniz ki; "Karbon kredilerini kim, neden alıyor?"
Çok basit. Dünyanın en çok üreten ülkeleri ve dev şirketleri, açgözlülükleri sayesinde dünyamızı kirletti!.. Yaşayan tüm canlıları yok olma tehlikesiyle karşı karşıya getirdiler. Sonunda 1992'de pek çok ülke, bu yok olmaya karşı harekete geçti. Artan sera gazını azaltmak için bir protokol oluşturdular. 181 ülke 1997'de adına "Kyoto Protokolü" denilen oluşuma "Evet" dedi. Bununla birlikte karbon salınımı konusunda 2008-2012 arasını kapsayan ve 37 ülkeye karbon salınımlarını azaltmak için yükümlülük getiren "Zorunlu piyasa" devreye girdi. İlk etapta elektrik, çimento, cam, kâğıt gibi havaya bol karbon salan sektörler yükümlülük altına girdi.
Hakkını teslim edelim.
AB, Kyoto'ya liderlik yaptı. Kyoto için 1990'ı baz aldı. Sektörleri planladı. Şirketlere üç seçenek sundu:
Ya üretim azaltılacak, Ya enerji verimliliğinden yararlanılacak, Ya da karbon salınım hakkı alınacak.
Çevreyi çok kirleten şirketlere ise "Kotaları genişletme şansı" verildi!.. Şimdi kotası yetmeyenler, gönüllülük ve zorunluluk çerçevesinde karbon kredisi kullanıyor. İşte meselenin özü bu.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA