Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Türk bankaları Bağdat'ta fırsat kolluyor!

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, rotayı çizdi. Dış Ticaret'ten sorumlu Bakan Zafer Çağlayan, "5 yılda 20 milyar dolar" diye hedef koydu. Başbakan Erdoğan, Eylül'de çıkarma yapacak. Türkiye, 26 milyon nüfusa sahip komşusu Irak'ta fırsat penceresi açacak.
Irak, Türkiye için bir fırsat penceresi mi? 17 yıldır Bağdat Fuarı'nı düzenleyen ancak ABD'nin Irak'ı işgaliyle birlikte bu fuarları G.Antep'e taşıyan Forum Fuarcılık'ın sahibi Bilgin Aygül, "Güvenliğin sağlanmasıyla yeniden fırsatlar açılıyor" diye durumu özetliyor. Son bir yılda Irak'a ihracatımız yüzde 53 artarken ülke en iyi 5'inci büyük ihracat pazarımız oldu.
Forum Fuarcılık yıl sonuna kadar Bağdat'ta 6 sektörel fuar yapacak. 1-10 Kasım arasında "Uluslararası Bağdat Fuarı" düzenlenecek. Irak, İran ve Suriye gibi ithal ikameci ülke değil ki. Saddam döneminde ekonomiye tamamen devlet hâkimdi. Petrol ve doğalgaz dışında her şey ithal ediliyordu. Savaş nedeniyle ekonomi kapandı.
Ancak yeni dönemde kamu ve özel sektör birlikte yola çıkıyor. Güvenlik arttıkça Irak'ta yatırım yapanların profili değişiyor.

***

Irak'taki 18 eyalet valisine yetki verildi. Yatırım daireleri oluşturuldu. Ülke yeniden yapılanıyor. Körfez sermayesi ise vakit kaybetmedi. Bağdat'ı yakın takibe aldı. Dubaili bir grup alışveriş merkezi yapmak için harekete geçti. G.Antepli Universal-Acarsan 5, Almanlar, 3 hastane yapacak. Irak'ta yatırım yapmak isteyenler önce Türk müteahhitlerin kapısını çalıyor. Çünkü 6 yılda müteahhitlerimiz Irak'ta 6 milyar 200 milyon dolarlık iş yaptı.
Daha şimdiden 45 Türk şirketi Bağdat'a konuşlandı. Türk bankaları sıraya girdi. Akbank'ın Irak Ticaret Bankası'ndaki dolaylı ortaklığı sürüyor. Ziraat Bankası Bağdat'ta faaliyetini sürdürüyor. Halkbank, İş Bankası pazar araştırması yapıyor. Garanti Bankası'nın hazırlıkları bitti, bekliyor. Katılım bankaları ise arayışı sürdürüyor. Büyük altyapı ve enerji yatırımları için start verilecek. Bankalar kuyrukta, fırsat kolluyor.
Stratejistlere göre: "Irak, şu an dünyadaki en son büyük fırsat!" Nedenleri şöyle sıralıyorlar:
Savaşta yıkılan ülke tekrar inşa ediliyor.
Irak, S. Arabistan'dan sonra ikinci büyük petrol rezervine sahip. Günde 2.3 milyon varil petrol akıyor ama beş yılda bu üçe katlanabilir. İki temel veri bunlar.
Karbon Arenası'nda karşılaştığım enerji diplomatı Mehmet Öğütçü ise Kürt Federasyonu'nu temsil eden "Kuzey" yerine Şiilerin olduğu "Güney" Bölgesi'ne dikkat çekiyor: "Basra, 15 yıl sonrasının Dubai'si olmaya aday. Şimdiden yatırım yapalım. Taşeronluktan kurtulalım. 15 yıl sonra başkasının masasına servis yapan değil, servis alan ülke olalım." Doğru söze ne denir!
Dubai Şeyhi El Maktum bile rotayı çoktan Basra'ya kırmış. Yatırım için büyük arazi almış. Doğal kaynağı olmayan Dubai, El Maktum'un beyni ile geldiği yerde artık duramıyor. Krizden etkilenmiş, gözden düşmüş. Abu Dabi'den kaynak bulmaya çalışıyor. Irak, Körfez'in bile dengelerini değiştiriyor.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA