Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Gurbetçiye 'Çernobil' üniversitesi

Merkel'in Türkiye gezisi öncesi, kurulması planlanan Türk-Alman Devlet Üniversitesi'ne bir bakalım. İstanbul ve Berlin'de üniversite kurma fikri daha 1910'larda gündeme gelmiş. Birinci Dünya Savaşı patlak verince proje ertelenmiş.
1992'de dönemin başbakanı Mesut Yılmaz konuyu yeniden gündeme getirdi. Türk Alman Vakıf Üniversitesi kurulması için yola çıkıldı. Engel çıktı, olmadı. Fakat 2006'da konu dönemin Dışişleri Bakanı şimdiki Cumhurbaşkanı Gül'e gelince iş sıkı tutuldu. 2008'de dönemin Dışişleri Bakanı Ali Babacan üniversite kurulmasıyla ilgili imzayı attı. Türkiye kararlı. Vakit kaybetmek istemiyor.
İstanbul'da kurulacak Türk-Alman Devlet Üniversitesi'ne arsa için kollar sıvanmış, gönüllü bir ekip, İstanbul'da sorunsuz arazi arıyor. Önce Silivri-Fenerköy'de 17 dönüm araziye bakıldı. Almanya'nın Türkiye Büyükelçisi, "Burası uzak" dedi, iş tıkandı. Ardından ekip soluğu Beykoz ve Sarıyer'de aldı.

***

Beykoz Belediyesi, Beykoz Fidanlık ile eski Paşabahçe ve Tekel binalarını gösterip "Buralarda sorunu çözün, istediğiniz yeri alın" dedi.
Sarıyer Belediyesi ise iki yer önerdi. Biri askeri bölge, diğeri Çaykur arazisi. Ayrıca baştan "Çaykur arazisinde Çernobil faciasından dolayı elde kalan çaylar gömülü, çıkarın nükleer atıklı çayı, arazi sizin" dedi.
Gurbetçiye Çernobil üniversitesi... Aklım karışıyor. Ama Almanlar kararlı, "Boğaz da boğaz" diyor!.. Onlara yer gösteren ekip pes ediyor; "Niye böyle yapıyorsunuz, Türk öğrencilerin taşıtla okula gidip gelecek parası yok. Niçin kampus kurmak istemiyorsunuz?" diye sorunca işin başındaki Alman ağzından baklayı çıkarıyor, "Biz bu üniversiteyi Türkiye'deki Türk öğrenciler için kurmuyoruz ki! Almanya'daki Türk öğrencilerin okuması için planlıyoruz!.."
İlginç... Başbakan Erdoğan bunu Merkel'e sormalı.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA