Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Genelkurmay'dan rüzgâr gibi açıklama

Yazarsınız, derdi dile getirirsiniz, ancak çoğunlukla "dünyayı ben yarattım" edasındaki zihniyete takılıp kalırsınız... Çoğu kurum bir açıklama yapma gereği bile duymaz. Osmanlı'dan beri kaybetmediğimiz en önemli unsur, devlet geleneğidir. Genelkurmay'da da bu var... Ne yazarsanız yazın, ne derseniz deyin, mutlaka açıklama ile karşılaşırsınız!
Önceki gün, "rüzgârımız çok, güvenliğimiz yok" dedik.
Yazının içeriği rüzgâr enerji santrallerinin kurulmasıyla ilgili engelleri anlatıyordu.
Kaynaklarımız, rüzgâr santrallerinin ulusal güvenlik gerekçesiyle belirlenen yerlere kurulamadığını belirtiyordu. Anlatıldığına göre, Genelkurmay, şirketleri perişan eden bir tutum sergiliyor, yazışmalara cevap dahi vermiyordu.

***

Genelkurmay İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Tayyar Süngü cep telefonumdan ulaştı. Nerede olursanız olun açıklamadan kaçışınız yok! Anlattı:
Rüzgâr enerji santrallerinin kurulmasıyla ilgili lisansları Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) veriyor.
Genelkurmay, verilen izinleri gözleme alıyor. "Hava savunma, askeri radar, sivil hava trafik radarları, elektronik ve muhabere sistemine zararı var mı?"
Buna bakıyor. Dünyada pek çok ülkede farklı kriterler kullanılıyor. Zarar verme noktalarına santral kurulamıyor.
Örnek verelim. İngiltere, ABD ve Almanya'da değişik kriterler var.
Türkiye'de ise "milli mesafe" çalışması yapılmamış. Genelkurmay Başkanlığı olarak, bir çalışma yapılması için işin esas patronu olan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na talepte bulunduk.
Genelkurmay, Enerji Bakanlığı, EPDK ve TÜBİTAK, dörtlü bir protokol yaptı.
TÜBİTAK, "radar, elektronik, muhabere sistemlerine" olabilecek etkileri araştırdı ve değerlendirmesini tamamladı.
Açıklamayı Enerji Bakanlığı'nın yapması gerekiyor.
***

Rüzgâr enerji santralleri için rüzgâr gibi yapılan açıklama güzel. Fakat ne hikmetse, İl Özel İdareleri ile belediyelerde rüzgâr enerji santrallerine ilişkin imar tadilatı konusunda en küçük bir hareket yok!..
Acaba niye?
Madem patron, Enerji Bakanlığı, niçin suskun? Genelkurmay, kendisine başvuran şirketleri, doğrudan doğruya neden bakanlığa yönlendirmiyor?
Öyle ya, Genelkurmay'da ve Enerji Bakanlığı'nda konuyu bilen teknik ekip mi yok!

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA