Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

Bu 'toprak' için kavga edilir

Siyasi konuların öne çıktığı bir süreçten geçiyoruz...
Bu gerçek İstanbul'un derin sorunlarını gölgelememeli. İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti'ne hazırlanıyor. Ne yapıldığını doğrusu herkes merak ediyor.
Beklenen büyük deprem ve yüzde 70'i iskânsız ve ruhsatsız yapı stoku için ne düşünüldüğünü yine kimse bilmiyor.
Ulaşım ve altyapı konusunda yavaş da olsa köklü çözüm getirecek çalışmalar sürüyor ama İstanbul'un bir önemli meselesi daha var...
Kemerburgaz ve Ağaçlı bölgelerindeki maden alanları... İnanılmaz devasa bir alan burası... Maden ocaklarının geride bıraktığı koca çukurlar insanı ürkütüyor.
İşi bilen bir uzman şöyle diyor:
"İstanbul'un Tarihi Yarımada ve Haliç projesinden sonra üçüncü önemli projesi burası. Burada 1 milyar metreküp toprak doldurulacak ve rehabilitasyonu yapılacak bir alan var..."
Bunun ne anlama geldiğini kısaca anlatılım.
İstanbul'un bu bölgesi toprak dökümü için müthiş elverişli bir yer. Hem eldeki toprağı dökerek gelir elde edilebilir, hem de bölge ağaçlandırılarak İstanbullulara kazandırılabilir... Parasal getirisi ise milyar dolarlar seviyesinde...
Daha önce de yazdım, İstanbul'da tahmini yıllık 100 milyon dolarlık bir toprak rantı var.
Şimdi akla gelen soru şu: Bu ranttan kim yararlanıyor?
Soruyu şunun için soruyoruz: İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü 2004-2007 arasında buradaki alanları ihaleye çıkartarak toprak dökümü yaptı ve o yerleri ağaçlandırdı.

4 yılda 45 milyon dolar

Dört yıl gibi bir sürede Orman Bölge Müdürlüğü'nün kasasına giren para ne kadar biliyor musunuz?
Tam 67 milyon lira yani yaklaşık 45 milyon dolar...
Bir kurum için büyük para...
Peki, sonra ne oldu?
Garip şeyler olduğu kesin. Önce görev değişiklikleri yaşandı. Sonra İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü'nün toprak dökümden elde ettiği gelirler yüzde 94 oranında azaldı.
Bu gerçeği de İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü'nde çalışan 8 işletme müdürü ve 4 şube müdüründen oluşan ekibin hazırladığı 16 Haziran 2008 tarihli rapordan öğreniyoruz.
Orman Genel Müdürlüğü'ne de gönderilen raporda, gelirlerin düşme nedeni olarak da "Orman Genel Müdürlüğü'nün onayına sunulan 5 ihalenin sumen altı" edilmesi gösterildi.
Ağır bir iddiaydı ve ihaleleri bizzat Orman Genel Müdürü Osman Kahveci'nin engellediği ileri sürülüyordu...
Bu konuda sorulacak tek soru şu: Bu bölgenin ıslah çalışmaları neden durdu ve toprak dökümünden gelen paralar nereye gidiyor?
Aslında Kahveci'yle ilgili başka iddialar da var. Örneğin Kemer Country'de orman içine yapılan "turistik evler"in durumu... Konuya ilişkin çok sayıda cevabı merak edilen soru var. O binaların turistik tesis belgesi iptal edilip sonra yeniden nasıl verildi?
Acaba o evlerin ruhsatı var mı?
Geçen hafta Sabah Ankara ekinde Orman Bakanlığı'ndaki kadroların sürekli değiştiğini dile getiren "Yakıp yıkıyor" başlıklı habere Orman Genel Müdürü Osman Kahveci bir cevap göndermişti. Özetle şöyle diyordu:
"Ben Neron değilim. Yaptığım her şey yasalara uygundur..."
O zaman biz de soralım: Acaba İstanbul Bölge Müdürlüğü'nde yukarıda sözünü ettiğim raporu yazan ve "Kamu zararı var" diyen görevlilere ne oldu?
İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü'nde görev yapan şube müdürleri Arif Akyüz, Servet İnce, Teoman Balaban, işletme müdürleri Cemal Afacan ve Mehmet Öztürk'ün tayinleri de yasalara uygun mu?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA