Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ERDAL ŞAFAK

Solcu IMF!

YUNAN ÜÇLEMESİ / 2

IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn 40-45 gün önce bir demecinde mealen şöyle dedi: "IMF artık sizin bildiğiniz IMF değil. Artık insanı öne çıkarıyor, reçetelerinde sosyal yönü öne çıkarıyor, toplumsal duyarlılığını güçlendiriyor. Kısacası IMF artık sol bir çizgiye geldi!"
Dominique Strauss- Kahn, bildiğiniz gibi sosyal demokrat, daha doğrusu Fransız modeli sosyalist.
İşte o sola dümen kırmış IMF, -Avrupa Merkez Bankası ve AB'nin desteğiyle- Yunanistan'a öyle bir reçete yazdı ki, dağlara taşlara...
Kamu çalışanlarının maaşlarında yüzde 25-30 kesinti yapıldı. Emeklilerin aylıkları donduruldu. Devlet hastanelerinin harcamaları iyice kısıtlandı, ilaç firmalarının alacakları bile ödenmiyor. Kamunun verdiği hizmetlere okkalı zamlar getirildi. Şimdi sırada kamu işletmelerinin özelleştirilmesi var. Sıra ayrıca özel sektöre işten çıkarmalarda kolaylık sağlanmasına geldi. Onun bir adım ötesinde özel sektör çalışanlarının aylıklarının budanması kararı bekliyor.
Ve Yunan Parlamentosu üyeleri uygulanan politikaları dehşetle izliyor. Paniğin boyutlarını anlamak için üç gün önce yapılan 2011 bütçesinin son oylamasının tutanaklarına göz atmak yeterli:
"Hükümete sesleniyorum; gelin bu politikalardan vazgeçin. Yunanistan'ı iflasa götürüyorsunuz. Toplum çözülüyor, ekonomi felç olmak üzere. Eğitim, sağlık, milli savunma, altyapı... Devletin tüm hizmetleri çöktü çökecek." (Yeni Demokrasi Lideri Antonis Samaras)
"Başbakan'ı uyarıyorum; bu gidişle sizi parlamento değil halk devirecek." (Yunan Komünist Partisi lideri Aleka Papariga)
"Gelmiş-geçmiş iktidarların hatalarını halka ödetmeyin. Yunanistan'ın borçlarını ödemesini 10 yıllığına dondurun, toplum biraz nefes alsın." (Aşırı sağcı LAOS'un lideri Yorgo Karazaferis)
"İşsizlik saatli bombaya dönüştü, devletin borçlarını ödemek için sosyal devlet darmadağın ediliyor, kamu kuruluşları peşkeş çekiliyor. Siz sözde solcusunuz ama Yunanistan'ın demokrasiye dönüşünden (Not: 1974'te Albaylar Cuntası'nın devrilmesini kastediyor) bu yana Yunanistan'ın gördüğü en sağcı hükümetsiniz." (Radikal solcu SYRIZA partisinin meclis grup başkanı Aleksis Sipras)
Ve Yunanistan'ın tüm kentlerinde her gün onlarca esnaf kepenk indiriyor. Bir daha aç(a)mamacasına. Sessiz hıçkırıklarla. Ayda ortalama 400 esnaf iflas ediyor. 2011'de daha da hızlanacak bu süreç; çünkü KDV'ye 2 puan daha zam yapılacak.
Ve Yunan halkı neredeyse her gün sokağa dökülüyor: "İşimizi, ekmeğimizi, hayatımızı çalıyorlar" feryatlarıyla... "Emek düşmanı hükümet istemiyoruz" sloganıyla... Ve Avrupa Sendikalar Konfederasyonu, Papandreu hükümetine çağrı üstüne çağrı yapıyor: "Sosyal devleti tahrip ederek ülkeyi yeni ve daha ağır krizlere sürüklüyorsunuz. Ücretleri ve sosyal yardımları azaltmaktan derhal vazgeçin..."
Ve IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn, "İyi bir solcu olarak" şöyle diyor: "Ben de Yunan olsaydım, herhalde sokağa fırlar, protesto gösterilerine katılırdım!"
Ve sola kaymış IMF'nin solcu başkanı, 2012'de yapılacak Fransa cumhurbaşkanlığı seçiminde Sosyalist Parti'nin en güçlü aday adayı gösteriliyor.
Sol gösterip sağ vurmanın bu kadarını görmemiştik. Ne biz, ne Yunan kardeşlerimiz, ne de krizdeki ve de krizin eşiğindeki Avrupa halkları. Pes!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA