Türkiye'nin en iyi haber sitesi
UFUK SANDIK

Hükümet için tüketici tüyü yolunacak kaz mı?

Yüksek vergiler nedeniyle dünyanın en pahalı otomobilini, dünyanın en pahalı benzinini kullanıyoruz. Otomobil için ödediğimiz paranın yarısından fazlasını hükümete veriyoruz.
Yetmiyor, zaten yüksek olan vergilere ya zam yapılıyor ya da ilave vergiler ekleniyor. Geçen hafta olduğu gibi. Haftaya damgasını vuran TRT Bandrol ücretlerine yapılan zammın şokunu atmadan, bu sefer de Metro Vergisi sürprizi ile karşılaştık.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, finansman sıkıntısı nedeniyle ağır ilerleyen metro yatırımlarını hızlandırmak için İstanbul'da yeni satılan otomobillerden 'Metro Vergisi' adı altında 100 TL alacak. İstanbul'da günde 700 aracın satıldığı düşünülürse, bu yöntemle yıllık 25 milyon TL'yi bulan bir gelir elde edileceği hesaplanıyor.

TRT'ye kaynak aktarımı

Hükümet, oto radyolarından aldığı bandrol ücretlerine yapılan zamla, TRT'ye yüklüce bir kaynak aktaracak. Daha önceki uygulamada bandrol vergisi otomobilde bulunan radyonun fiyatına endeksliydi. Yüzde 16 vergi alınıyordu. Şimdi ise Bandrol ücreti otomobilin fabrika çıkış fiyatına endekslendi. Tüketicilerin ödeyeceği para da ortalama 200 TL yükseldi. Yapılan hesaplamaya göre, TRT'nin her yıl otomotiv satışından alacağı pay en az 150 milyon TL'yi bulacak.

Bakanın açıklaması şaşırtıcı

Beni en çok şaşırtan ise Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün'ün açıklaması oldu. Ergün, ekonomik krizden çıkış ortamında tüketimle ilgili sirkülasyonu yüksek olan ürünlere ek vergiler koyarak bazı kamu harcamalarının finansmanının sağlanmasının doğal olduğunu kaydetti.
İyi de TRT'nin dizilerinin, yılbaşı programlarının finansmanını sağlamak için daha fazla vergi ödemeyi kabul edemiyorum. Hükümetin, otomobil sahiplerini kaz gibi gördüğü kesin.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA