Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TARIK YILMAZ

Maç oynanırken kural değişmesin

Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın'la G.Antep'teyiz. Fransız Accor Grubu'nun işlettiği Novotel ile Ibis Otel'in açılışı için geldik. Hedefi 1 milyon nüfusu olan her ilde 3-4 yıldızlı Novotel ve Ibis'leri açmak. Akın'a soruyoruz; 'Nasıl başladı bu ortaklık?' diye... Anlatıyor:
"Malatyaspor 1'inci Lig'de ben Fenerbahçe'nin yönetimindeydim. Malatya'ya maça gittik, Altın Kayısı Otel'de kaldık. Yanılmıyorsam 5 yıldızlıydı. Yer yokmuş beni içinde 5 yatak olan bir odaya aldılar. Dediler ki 'Merak etmeyin sadece siz kalacaksınız.' Ancak sabaha kadar birileri gelir mi diye bekledim. Anadolu'ya 3-4 yıldızlı ama konaklaması pahalı olmayan yabancı otel zincirlerini taşımalıyım diye düşündüm. Sonra iki markayı Türkiye'ye getirdik."

***

Akın, sohbet sırasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın zaman zaman kullandığı "Maç oynanırken kural değiştirilmez" deyimini hatırlatıyor. İlginç bir anısını da paylaşıyor. 1998'de Başbakan Mesut Yılmaz... Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali'nin işletmesini ilk aldıkları dönemde TAV'ın temel atma töreninde konuşuyor: "İstanbul'da Sabiha Gökçen ve Silivri Havalimanı yapacağız. Bir havalimanı da Çorlu'da devreye girecek." Şaşkınız.
Zaten konuşmanın bitiminde tedirginliğimi Mesut Bey'e de söyledim. "Finansörlerimiz yeni havalimanı projelerinden tedirgin olur. Keşke açılışta bu projelerden bahsetmeseydiniz" dedim.
"Sözünü ettiğim projeler devreye girene kadar zaten sizin işletme süreniz biter" dedi.
Biz Türkiye'de işlerin böyle gittiğini biliyoruz ama kaynak almaya çalıştığımız finansörler de konuşmayı dinledikten hemen sonra uçağa atladığı gibi döndüler.
Akın'a "Parayı kimden buldunuz?" diye soruyoruz. İş Bankası diyor Akın. Onlar olmasa zor para bulurlarmış.
Soruyoruz "Sabiha Gökçen'in, Silivri'nin size ne zararı var?" diye... Akın, "Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali'ne o zaman teklif verirken çok kısa vadede İstanbul'da yeni bir havalimanının devreye gireceği öngörülmüyordu. Biz de hesabı ona göre yapmıştık. Ama daha sonra Sabiha Gökçen devreye girdi. Burada önemli olan maç ortasında kuralın değişmemesi..." yanıtını veriyor. Sanırız haklı.
***

Akın'ın otelcilikte planlarına halka arzı da eklemiş. Akfen GYO'nun Novotel-Ibis otellerinin sayısını bu yıl sonuna kadar 13'e çıkarmayı planlıyor... İkisi Rusya'da (Samara ve Yarosav) Bu ay Kayseri devreye girecek. Yatırım miktarı 200 milyon euroyu buluyor. Evsahibi olan Akfen Fransız Accor Grubun'ndan 2010'da 10 milyon euro kira geliri elde etmiş. Yeni otellerle birlikte kira geliri doğal olarak artacak.
Akın'ın sonraki planı halka arz. Tarih net değil ama yılsonuna kadar yapmayı istiyor. Ya arzdan gelecek para? Akın "Yine otele dönüşecek" diyor.
Akın, 2009'u 2 milyar lirayla ciroyla kapayacaklarını bu yıl hedeflerinin 2.5 milyar lira olduğunu ekliyor. Aslan payı TAV İnşaat'ınmış.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA